GYIK2022-09-20T12:40:11+01:00

Gyakran ismételt kérdések

Milyen a komfortérzetem hőszivattyúval?2022-05-24T10:17:17+01:00

Hasonló komfort érhető el, mint egy központi kazánnal, azonban a szabályozási viselkedés eltérő; A hőmérséklet olyan ütemű emelése, mint egy kazán esetében, nem lehetséges. Ezért fontos, hogy a beállított hőmérséklet értéket csak kismértékben, fokozatosan változtassuk.

Télen is működik a hőszivattyú?2022-05-24T10:18:12+01:00

A hőszivattyúk téli időszakban is probléma mentesen fűtenek és készítik a használati melegvizet, azonban teljesítményük a külső hőmérséklet esésekor valamelyest csökkent. Minden hőszivattyúnk rendelkezik egy kiegészítő fűtés funkcióval, amely a leghidegebb időszakban szükség esetén segíti, kiegészíti a működést, illetve biztonsági tartalékot is képez a rendszerben. Az elektromos változatú beltérikben két fokozatú elektromos kiegészítő fűtés van beépítve, a hibrid beltéri egység változatok pedig vízoldalon vannak előkészítve egy külső fűtési vízkör, például kazános kör fogadására.

Több eTwist termosztátot is vezérelhetek egy eTwist mobil alkalmazással?2022-05-24T10:18:59+01:00

Igen, ez lehetséges. Egy mobil alkalmazással több eTwist fali egységet is vezérelhet.

Az eTwist kijelzi a karbantartási üzenetet?2022-05-24T10:20:01+01:00

Igen, az eTwist jelzi, ha karbantartásra van szükség a kazánon, illetve hőszivattyún.

Az eTwist automatikusan átvált a nyári időszámításról télire és fordítva?2023-01-04T07:08:17+01:00

Igen; feltéve, hogy az eTwist csatlakozik az internethez. Az idő így automatikusan szinkronizálódik.

Hogyan csatlakoztathatom az eTwist-emet a Google Home-hoz?2022-04-26T09:39:04+01:00

Az eTwist hanggal történő vezérléséhez kövesse az alábbi lépéseket a beállításához.

 1. Nyissa meg a Google Home alkalmazást, és válassza a „Kezdés” lehetőséget.
 2. Válassza ki Google-fiókját (csak akkor szükséges, ha egynél több Google-fiókja van)
 3. A „Működik a Google-lal” címsor alatt válassza a „Beállított már valamit?
 4. A következő képernyőn keresse meg az eTwist kifejezést
 5. Ekkor át lesz irányítva a BDR Connection webhelyére. Jelentkezzen be eTwist fiókjával
 6. Miután megerősítette, hogy létrejött a kapcsolat, válassza a „vissza a Google kezdőlapra” lehetőséget.
 7. A Google Home alkalmazásban az eTwist a „kapcsolt eszközök” alatt található.
 8. Válassza ki az eTwist ikont. Ezután látni fogja az eTwist hőmérsékletét. Ez azt jelenti, hogy mostantól a Google Home segítségével vezérelheti az eTwist-et
Működni fog az eTwist internet nélkül is?2022-04-26T09:38:49+01:00

Az eTwist termosztát internetkapcsolat nélkül is használható. Az alkalmazás azonban nem használható az eTwist távoli vezérlésére az eTwist és az internethez csatlakoztatott mobileszköz nélkül.

Ha a WiFi kapcsolat megszakad, változtathatom a hőmérsékletet?2022-04-26T09:38:36+01:00

Igen, ha a WiFi kapcsolat megszakad, használhatja az eTwist termosztátot. Minden funkció, például az óraprogram elérhető itt.

Mit jelent az időjárásfüggő szabályozás?2022-04-26T09:38:21+01:00

Az időjárásfüggő szabályozással nem a szobahőmérséklet, hanem a külső hőmérséklet alapján szabályozza a házban a hőt. Ily módon termosztatikus szelepekkel külön szabályozhatja a ház helyiségeinek hőmérsékletét.

Milyen készülék a hibrid hőszivattyú?2022-05-24T10:21:51+01:00

A hibrid kivitelű hőszivattyúk egy külső hőtermelővel, leggyakrabban egy kondenzációs kazánnal működnek együtt.

Az úgynevezett „H” kivitelű hibrid hőszivattyú beltéri egység, amennyiben nem képes megfelelő intenzitással ellátni hőszivattyús üzemben a fűtési- illetve melegvíz igényeket, „segítséget” kér a vele összekapcsolt gázkészüléktől, amely rásegít a fűtési rendszerre. Így már könnyedén eléri a beállított fűtővíz értékét.

Mi az a hőszivattyú?2022-05-24T10:22:19+01:00

A hőszivattyú a környezetéből származó energiát egy épület számára hasznos hővé alakítja. A természetes energiaforrás elsősorban a külső levegő vagy a talaj. Az energia hasznosítása és épületbe juttatása a hűtőszekrény működési elvéhez hasonlóan történik. A hűtőszekrényben zajló körfolyamatot csak hűtésre használjuk, elvonjuk belülről a hőt és a helyiség levegőjének átadjuk. Hőszivattyúk esetén nyáron hűtési-, télen – a körfolyamatot megfordítva – pedig fűtési energiát biztosíthatunk az épületen belüli hőleadók, például padló vagy mennyezet hűtés/fűtés számára.

Hőszivattyúval is tudok hűteni?2022-05-24T10:22:51+01:00

A legtöbb hőszivattyú képes hűtési üzemre is, megfelelő felszereltség esetén. A hűtéshez szükséges továbbá az épületben egy arra megfelelő hőleadói rendszer is, mint például mennyezet- vagy falhűtés, ventilátoros konvektorok (fan-coilok). Hagyományos radiátoros fűtések és csőhálózatok nem alkalmasak hűtésre. További lehetőségekről érdeklődjön a gépészeti rendszer tervezőjénél vagy kivitelezőjénél.

Mekkora zajt bocsájt ki egy hőszivattyú?2022-05-24T10:23:55+01:00

A levegő-víz hőszivattyúk kültérben elhelyezett ventilátoros egységgel rendelkeznek, melyben megtalálható a körfolyamat működését biztosító kompresszor egység is. A berendezés terhelési állapottól függően változó erősségű zajt bocsát ki a környezet felé, rezgést vihet át a tartószerkezetére. Telepítéskor figyelni kell ezen hatásokra, hogy a környezet elvárásainak megfeleljenek. A Remeha hőszivattyúk rendkívül csendesek, az egység hangja átlagos terhelésnél egy városi környezet alapzajánál nem hangosabb, de csendesebb lakóövezetek számára is megfelelő lehetőséget biztosít. Egy külön funkció segítségével időzíthető akár egy még alacsonyabb zajszintű, például éjszakai működés is.

Mennyire hatékony egy hőszivattyú? Mi az a COP-érték?2022-05-24T10:24:33+01:00

A hőszivattyú pillanatnyi fűtési hatásfokát a COP érték (fűtési teljesítménytényező) jellemzi, mely minél magasabb, annál hatékonyabb a készülékünk. A COP érték az aktuálisan leadott hőenergia és a felhasznált villamos energia aránya. Ez folyamatosan változik a külső és belső hőmérsékletek függvényében. Ha például a COP érték 4, akkor éppen 1 egységnyi elektromos energiából 4 egységnyi fűtési hőenergiát készít a hőszivattyú. Például egy Mercuria 8 kW-os hőszivattyú COP értéke 4,34 +7 C fokos külső hőmérsékleten, 35 C fokos előremenő fűtési vízhőmérséklet mellett (A+7/W35). Összehasonlításként egy elektromos fűtőtest 1 egységi elektromos energiából nagyjából 1 egységnyi hőenergiát készít, tehát a COP értéke 1. Ez akár 4-szeres fogyasztást is jelenthet egy hőszivattyúhoz képest.

Milyen karbantartást igényel egy hőszivattyú?2022-05-24T10:25:14+01:00

Egy hagyományos kazános fűtéshez képest a hőszivattyú esetén a belső gépészeti rendszer mellett számolni kell a kültéri egység rendszeres karbantartási-, tisztítási igényével is, azonban elmarad a kéménnyel kapcsolatos ellenőrzési kötelezettség. Éves minimum egyszeri alkalommal gondoskodni kell a készülék légoldali, vízoldali és elektromos szempontból történő ellenőrzéséről egy szakcég bevonásával, ahhoz, hogy a készülék teljesítménye és élettartama hosszú ideig garantálható legyen. A karbantartások gyakorisága légszennyezettségtől, éves üzemidőtől függően gyakoribb is lehet. Egy hibrid hőszivattyú rendszer esetén természetesen számolni kell a kazán egyidejű karbantartásával is.

Milyen kivitelű hőszivattyút alkalmazzunk épületünkhöz?2022-05-24T10:26:05+01:00
 • 2006 előtt épült, szigeteletlen épületek hagyományos fűtési hőleadókkal (radiátorral): Hibrid kivitelű hőszivattyú
 • 2006-2018 között épült, szigetelt, korszerűsített családi házak és társasházak hagyományos (radiátor) fűtéssel és kisebb használati melegvíztárolóval: Hibrid kivitelű hőszivattyú
 • 2006-2018 között épült, szigetelt, korszerűsített családi házak nagy felületű (padló, mennyezet, fal) fűtési hőleadókkal, nagyobb melegvíz tartállyal: Elektromos kivitelű hőszivattyú
 • 2018 után épült korszerű családi házak, közel nulla energiafelhasználással nagy felületű (padló, mennyezet, fal és radiátoros) fűtési hőleadókkal, nagyobb melegvíz tartállyal: Elektromos kivitelű hőszivattyú
 • 2018 után épült korszerű társasházak, közel nulla energiafelhasználással nagy felületű (padló, mennyezet, fal és radiátoros) fűtési hőleadókkal, nagyobb melegvíz tartállyal: Elektromos vagy Hibrid kivitelű hőszivattyú
Mire kell figyelni a hőszivattyú beszerelésénél?2022-05-24T10:28:46+01:00

Épületi adottságok:

 • Az épület szigetelésének mértéke.
 • A beltéri egység (beleértve a puffertartályt, ha van), a kültéri egység és a hűtőközegcsövek telepíthetősége (hely és súly).
 • A kültéri egység zajszintje.

Fűtési – hűtési rendszer

 • Alkalmas alacsony hőmérsékletű fűtésre?
 • Ha hűtést is kialakítanak, a csőhálózatnak is alkalmasnak kell lennie erre.

Melegvíz igény

 • Mindig terveztesse meg a szükséges melegvíz-tároló térfogatát. Hőszivattyúk esetében a tárolt térfogat igény jóval nagyobb, mint kazános rendszernél.

Elektromos oldali kiépítés

 • Megfelelő mérőhely és elektromos csatlakozási teljesítmény igénylése, kiépítése
 • Szükséges elektromos betáplálások, biztosítékok kiépítése kültéri és beltéri egység számára
 • 3 fázisú hálózat rendelkezésre áll-e a jobb fáziselosztás miatt?
 • „H” típusú kedvezményes áramtarifa igénylése a helyi szolgáltatótól (valamennyi Remeha hőszivattyúhoz lehetséges)
Milyen szempontokra kell figyelni a hőszivattyúnál a megfelelő zajszint eléréséhez?2022-05-24T10:29:25+01:00
 1. Egy optimálisra választott méretű hőszivattyú az év nagy részében részterhelésen, kisebb átlagos zaj mellett üzemel. Az alulméretezett levegő-víz hőszivattyúk folyamatosan nagyobb zajt termelnek, míg a túlméretezett készülékek folyamatos ki-be kapcsolási üzeme okoz többlet zajhatást.
 2. Alacsonyabb vízhőfok igények esetén alacsonyabb lesz az átlag zajhatás is, a használati melegvízkészítési- és a téli leolvasztási ciklusok rövidebb időre fokozhatják a zajt.
 3. A különböző hőszivattyúk hangteljesítményszintjeit azonos működési feltételek mellett, azonos szabvány alapján mérve kell összevetni. Figyelni kell, hogy milyen távolságra vannak megadva például a hangnyomásszint értékek. A távolság növekedésével a zajszint jelentősen csökken.
 4. Levegő-víz hőszivattyú esetén a kültéri egység elhelyezésénél figyelni kell a nyílászáróktól, határoló szerkezetektől, telekhatártól való megfelelő távolságra is. Például a körbe vevő falfelületek visszaverik és fokozzák a zajhatást.
 5. Gondoskodni kell a megfelelő rezgés leválasztásról a készülék, a csővezeték, a tartószerkezet és az épület között. Nagyobb berendezést célszerű az épülettől független saját lábazatra elhelyezni.
 6. A hőszivattyú megfelelő felszereltséggel alacsonyabb zajszintű üzemmódban is üzemeltethető, beállított időszakban. További csökkentés érhető el kültéri hangelnyelő burkolat elhelyezésével.
Mi történik, ha a hőszivattyú teljesítménye túl kicsi?2022-05-24T10:30:48+01:00

Teljesen elektromos hőszivattyú

 • Az energiaszámla emelkedhet, mert az elektromos tartalék fűtőelemek a hőszivattyúban gyakran bekapcsolnak.
 • A kiegészítő fűtőelemek teljesítményétől függően a komfortos működés nem minden esetben garantálható.

Hibrid hőszivattyú

 • Éves szinten kevesebb a kihasználható hőszivattyús időszak, kevés a hatékony részterheléses üzem.
 • A hűtésre nem lesz elégséges teljesítmény.
 • A komfortérzetet ez nem befolyásolja, de az optimális megtakarítás sem érhető így el.
Mi történik, ha a hőszivattyú túl nagy teljesítményű?2022-05-24T10:31:39+01:00
 • A hőszivattyú gyakrabban kapcsol be és ki, ami élettartam csökkenéshez és többlet zajhatáshoz vezethet. Egy nagyobb puffertartály ezt részben kompenzálni tudja.
 • A beruházási és működési költségek szükségtelen növekedéséhez vezethet. Hibrid kazános rendszer esetén az optimálisnál nagyobb hőszivattyú már nem hoz többlet megtakarítást.
Mi az a monoblokk hőszivattyú?2022-04-26T09:34:00+01:00

Hőszivattyúk, amelyekben a teljes hűtőkör be van építve a kültéri egységbe. Ennek előnye, hogy nem kell hűtőközeg csöveket beépíteni (de víz/glikol csöveket igen), és a hűtőközeg-tartalom kisebb, mint egy osztott egységnél.

Mit csinál a szervizes karbantartás közben?2022-04-26T09:33:44+01:00

A készülékhez mellékelt műszaki dokumentációban megtalálja azokat a munkákat, amelyeket a szerelőnek a karbantartási ellenőrzés során el kell végeznie. A készülékéhez tartozó megfelelő dokumentációt a  dokumentáció részben találja.

Kérjük, vegye figyelembe: a műszaki dokumentáció csak minősített telepítők számára készült. Végfelhasználóként soha nem javasolt, hogy saját maga végezzen munkát a Rehema termékeken. Sem a Remeha, sem a telepítő nem vállal felelősséget az ebből eredő károkért.

Hogyan karbantarthatom a kazánomat?2022-04-26T09:33:23+01:00

A kazán kiváló állapotban tartása érdekében karbantartásra van szükség. Irányelvként javasoljuk, hogy rendszeresen végeztessen karbantartást.

Az időszakos karbantartás során a telepítő ellenőrzi a központi fűtés kazán biztonságos működését, méri a 02 értéket a füstgáz elvezetőben, kitisztítja a készüléket, kicseréli a hibás és kopó alkatrészeket és ellenőrzi a radiátorok működését és a melegvíz szállítását.

Mi az ideális éjszakai hőmérséklet a fűtéshez?2022-04-26T09:33:03+01:00

A szigeteléstől és a ház korától függően hasznos tippek és irányelvek találhatók a legjobb éjszakai hőmérséklethez.

Télen sok hőt használsz. Ezért fontos megérteni, hogyan kell okosan használni a fűtést akár éjszaka is. Így hőt és pénzt takarít meg. Sőt, hozzájárulsz a kövületmentes élet lehetőségéhez.
Gyakran nincs szükség éjszakai fűtésre. Ezért éjszaka csökkentheti a fűtést.

 • Ha Remeha kombi kazánja van, akkor a nappalihoz képest körülbelül három-öt fokkal alacsonyabb hőmérsékletet állíthat be. Ez a kazán fűtési idejétől függ. Így megtakaríthatja energiaszámláját.
 • Ha alacsony hőmérsékletű padlófűtést használ, otthonának reggelente tovább tart a fűtés. Éppen ezért jobb, ha csak két fokkal csökkentjük az éjszakai fűtést, öt fokkal biztosan nem.
 • Ha egyéni hőszivattyúval rendelkezik, javasoljuk, hogy állandó hőmérsékletet tartson, és ne állítsa be.

A központi fűtési rendszer felfűtési ideje határozza meg az éjszakai csökkentés mértékét. Minél tovább tart, amíg a nappali újra felmelegszik, annál kevésbé kell csökkenteni.

Az intelligens termosztáttal előre beállíthatja, hogy milyen meleg legyen otthonában és mikor.  Ez kényelmes, energiát és pénzt takarít meg.

Miért tart sokáig, amíg felmelegszik az otthonom?2022-04-26T09:32:35+01:00

A ház hőmérsékletének felmelegedéséhez szükséges idő számos dologtól függ. Az élethelyzet, a központi fűtés kazán és a termosztát teljesítménye. Ennek eredményeként a fűtés néha lassan melegszik fel. Átlagosan egy órát is igénybe vehet fokonkénti hőmérsékletkülönbség.

Miért nem működik a kazán?2022-04-26T09:32:20+01:00

Ellenőrizze, hogy a kazán be van-e kapcsolva, és hogy a termosztát beállításai megfelelőek-e. Ezután nézze meg a kazán használati útmutatójában található hibatáblázatot, és kövesse az utasításokat. Ha nem tudja könnyen megoldani a problémát, forduljon a szervizeséhez.

A kijelzőn hibakód jelenik meg, mit tehetek?2022-04-26T09:32:03+01:00

Lehet, hogy saját maga is meg tudja oldani a problémát. Ehhez tekintse meg a mellékelt felhasználói kézikönyv hibatáblázatát. Egyes meghibásodásokat azonban nem lehet saját kezűleg elhárítani. Ebben az esetben javasoljuk, hogy forduljon a szervizeséhez. Aki a helyszínen meg tudja állapítani a meghibásodás okát, és szükség esetén orvosolja a problémát.

Miért tart olyan sokáig, amíg a használati melegvíz felforrósodik?2022-05-17T08:42:35+01:00

Ennek köze lehet a cső hosszához, átmérőjéhez és a telepítés szigeteléséhez. Ezt a telepítő ellenőrizheti. Minden rendben? Ezután ellenőrizze a kazán melegen tartási funkcióját. Ez azt jelenti, hogy a készülék naponta többször felmelegíti a vizet, így Ön gyorsabban élvezheti a forró vizet. Amikor az öko funkció be van kapcsolva, ez a melegen tartás funkció teljesen vagy részben kikapcsol. Ez gazdaságosabb a fogyasztásban, de biztosíthatja, hogy egy kicsit tovább tartson, amíg a víz felmelegszik.

Mikor és hogyan kell feltölteni a központi fűtési rendszeremet?2022-04-26T09:31:26+01:00

Ha a radiátorok nem, vagy csak részben melegednek fel, és nem jön ki levegő a légtelenítés során, akkor előfordulhat, hogy a központi fűtés rendszerének víznyomása túl alacsony. A víznyomás leolvasható a víznyomásmérőről. Ha a víznyomás túl alacsony (1,5 bar alatt), akkor a berendezést fel kell tölteni. Ennek módját elolvashatja központi fűtési kazánja kézikönyvében. Ha még így sem sikerül, forduljon a telepítőhöz.

Van kandallóm, így a többi szobában már nem melegszik. Mit tehetek?2022-04-26T09:31:08+01:00

Ha a kandalló vagy a kályha ugyanabban a helyiségben van, mint a termosztát, akkor a kandallónak köszönhetően a kívánt hőmérséklet érhető el. Emiatt a központi fűtési kazán nem működik tovább, és a többi helyiség sem lesz fűtve. Ha ez a helyzet, három megoldás közül választhat:

 • Kandalló funkció
  Ez a funkció  az iSense termosztáton kapcsolható be. A nyitott kandalló funkció bekapcsolásakor a központi fűtés az utoljára mért központi fűtési vízhőmérsékleten tovább ég, és az aktuális szobahőmérsékletet a rendszer többé nem veszi figyelembe. Ezután a termosztatikus szelepekkel egyedileg szabályozhatja a helyiségeket.
 • Időjárásfüggő szabályozás
  Az időjárásfüggő szabályozással nem a szobahőmérséklet, hanem a külső hőmérséklet alapján szabályozza a házban a hőmérsékletet.
 • Mobil termosztát
  Kínálatunkban vannak olyan termosztátok is, amelyeket nem kell falra szerelni. Az iSense RF egy vezeték nélküli termosztát, amelyet magával vihet abba a helyiségbe, amelynek hőmérsékletét szabályozni kívánja
A hőszivattyú nagy zajt ad?2022-04-26T09:30:45+01:00

Jó tervezéssel és elrendezéssel a zajszennyezés megelőzhető. Különleges esetekben további hang csillapítok beépítése is lehetségesek. A hőszivattyúkról itt olvashat bővebben.

Működni fog az eTwist internet nélkül is?2022-04-26T09:30:25+01:00

Az eTwist termosztát internetkapcsolat nélkül is használható. Az alkalmazás azonban nem használható az eTwist távoli vezérlésére az eTwist és az internethez csatlakoztatott mobileszköz nélkül.

Hol találom az eTwist QR-kódot?2022-04-26T09:30:06+01:00

A termosztáton lépjen a Beállítások > eszköz vagy szolgáltatás regisztrálása menüpontra a főmenüben. Írja be a regisztrációs kódot az alkalmazásba, vagy olvassa be a QR-kódot mobileszközével.

Hogyan frissíthetem az eTwist termosztátot?2022-04-26T09:29:46+01:00

Az alábbi lépésekkel ellenőrizheti a szoftverfrissítéseket:

 1. Nyissa meg a főmenüt.
  2. Válassza a Beállítások lehetőséget.
  3. Erősítse meg a választást.
  4. Válassza a Szoftverfrissítés keresése lehetőséget.
  5. Erősítse meg a választást.
  A kijelző a szoftver állapotát mutatja.

**Ha az eTwist termosztát Wi-Fi-hez, az internethez és a szerverhez csatlakozik, a szoftver automatikusan frissül.

Hol találom az eTwist kézikönyvét?2022-05-17T08:45:33+01:00

A következő dokumentumokban Remeha egy gyors útmutatót készített az eTwisthez. Ez sok olyan kérdésre ad választ, amelyekkel gyakran találkozhatsz. Mint például a beállítási eljárás, a vezérlőgomb, az óra programozása. (Dokumentum)

Az iSense termosztát vezeték nélkül is használható?2022-04-26T09:27:36+01:00

A vezetékes OpenTherm verzió mellett az iSense termosztát vezeték nélküli változatban is elérhető. Ez az iSense RF egy iBase RF adón keresztül csatlakozik, amelyet a központi fűtési kazánhoz kell csatlakoztatni.

Go to Top