Vízkezelés megoldásaink professzionális felhasználásra

Vízkezelési tanácsok

KAZÁNZAJ MEGSZÜNTETÉSE

A probléma leírása:

A rendellenes kazánzajt vagy „csattogást” kiváltó okokat két csoportba soroljuk vegyi vagy fizikai jellegük szerint.

Vegyi jellegű

Habzás

A habzó rendszervíz rontja a víz és a hőcserélő között a hőátadást, és ez túlfűtéshez vezethet. A túlfűtésért felelőssé tehető habzást több ok is kiválthatja, például a nagy mennyiségben a rendszerben maradt folyasztószer-maradványok, szennyező anyagok (lebegő szilárd részecskék) vagy más jellegű szennyeződések.

A mosogatószerről korábban elterjedt az a tévhit, hogy csökkenti a kazánzajt és ezért sokan a fűtési rendszerbe öntötték, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy ez egy habzást okozó vegyszer, és a habzás a legfőbb kiváltó oka a kazánzajnak. Ráadásul a korrodálást elősegítő kloridot nagy mennyiségben tartalmazza.

Üledékek

Az üledékek kiváló szigetelőanyagok, és a hőcserélő felületének ily módon történő részleges szigetelése egyenetlen hőleadást, és ehhez társuló kazánzajt okoz. A fűtési rendszerekben az ilyen jellegű üledékeket a korróziós törmelékek vagy a vékonyan leváló vízkőrétegek képezik.

A kemény vízzel üzemelő berendezéseknél a vízkőképződés a legmelegebb pontokon a legaktívabb – azaz a hőcserélő felületén – vékony, hártyaszerű foltokban lerakódásokat képez, amelyek megvastagodnak és az emiatt jelentkező hőkülönbségek (egyes területeken felforr a víz) buborékkiválásokat hoznak létre a hőcserélőben. Ez a folyamat eredményezi a csattogó hangot.

Mechanikai jellegű

A gázégőnyomás

Ha egy nagyteljesítményű kazánt telepítettek egy alacsonyabb szintű rendszerbe, a kazán túl nagy fokozaton fog üzemelni, és a hőt a hőcserélő nem fogja tudni leadni. Ez a rendszervíz lokális felforrásához vezet, ami növeli a kazán üzemi zaját.

Áramlási sebesség beállításai

A helytelenül beállított áramlási sebesség korlátozza a kazán hőleadását, ami a víz lokális felforrásához vezet és emiatt csattogó hangok keletkeznek.

Termosztát

Ha a kazán termosztátja nem működik megfelelően, azt a túlfűtés elkerülése érdekében ki kell cserélni.

Rendszertervezés

Ha termosztatikus radiátorszelepek vannak minden radiátorra felszerelve, az a kazánt túl nagy fokozaton való üzemelésre késztetheti, ami túlfűtéshez vezet.

Ha a hidegvíz töltőcsap és a nyitott légtelenítők nem megfelelően lettek méretezve és felszerelve, a rendszer üzemelése nem lesz kiegyensúlyozott.

Öntvényhibák

Öntöttvas hőcserélők esetén az öntvényben rejlő hibák egyenetlen hőleadást, azaz helyenként túlfűtést eredményezhetnek.

A megoldás

Első lépésként a kazánzajt okozó fent említett mechanikai jellegű hibákat kell orvosolni. Ennek megoldására szakszervizt javaslunk. Ha még ezt követően is hallható a csattogó hang, akkor azt a hőcserélőn lerakódott szennyeződések okozzák.

A probléma elhárítása érdekében kérheti a rendszere kezelését olyan kiöblítést nem igénylő szerrel, mint a Sentinel X200 vízkőoldó, mely fellazítja és eltávolítja a vékony vízkőréteget. De választhat egy hosszabb távra megoldást nyújtó terméket is, ha úgy véli, hogy a rendszer többi része is szennyezett. Ebben az esetben mosassa át a rendszert az erre a célra legmegfelelőbb Sentinel tisztítószerek egyikével.

Tudjon meg többet a Sentinel X200-ról

KORRÓZIÓ ELLENI VÉDELEM

A probléma leírása:

A fűtési rendszereket alkotó fémek korrodálása gyakran meghatározó tényezőjévé válik a rendszerek hasznos élettartamának. Mivel minden fém másra érzékeny, kiemelt fontosságú a rendszerben található fémek testreszabott védelme.

A fűtési rendszerek korrodálása természetes folyamat, és az emiatt kialakuló kazán- és radiátor-meghibásodások nemcsak zavaróak és költségesek de komoly kihívást támasztanak a kivitelezőkkel szemben is. Ezért fontos, hogy átlássuk a rendszerben lévő különféle fémek korróziójának kiváltó okait és hatását.

Réz

A réz egy nemesfém. Ez azt jelenti, hogy nem korrodál könnyen, de korróziója esetén apró leváló részecskéi feloldódnak a rendszervízben és más fémek korrózióját okozzák. A folyasztószer-maradványok vagy más agresszív szennyeződések képesek a réz korróziós folyamatát beindítani, és a vízben megjelenik az oldott állapotú réz.

A feloldott réz kiválik a lágyacél vagy alumínium felületeken, jellemzően a radiátorokon vagy a kazán hőcserélőjén, helyileg apró korróziófoltokat képez, amelyek tűhegynyi lyukakat, majd a berendezés meghibásodását eredményezi.

Amikor a réz először kerül kapcsolatba légbuborékos vízzel, a korróziós hatás kiegyenlített és csekély mértékű lesz. Hatására egy ellenálló védőoxid réteg keletkezik, ami megakadályozza a további korróziót. Probléma csak akkor adódhat, ha a korróziós folyamat tovább folytatódik.

A helyi víz ásványi összetétele kihat a korróziós folyamat gyorsaságára. Ez azt jelenti, hogy a víz minőségétől függően:

A réz korróziója állandósulhat, zöld foltok megjelenését okozva az épületgépészeti berendezéseken.

Rövid üzemeltetés után erősen lokalizált fémkiválás léphet fel, ami végül lyukkorrózióhoz és a fémberendezés átlyukadásához vezet.

Alumínium

Az alumínium korrodálása gyakran vezet a fűtési rendszer hasznos élettartamának lerövidüléséhez. Ez a fűtési rendszerekben legáltalánosabban használt fémek egyike. Kiváló hővezető tulajdonsága, kis súlya és elérhető árszintje miatt gyakran használják nagy hatásfokú kazánok és radiátorok előállítására.

Természetéből adódóan nem korrodál, védelmét a felületén keletkező vékony oxidréteg biztosítja. Ahol ez a bevonat maró vegyülettel találkozik, ott helyileg elindulhat a korróziós folyamat.

Az alumínium korrodálása kis, lokalizált területeken megy végbe, és a fémfelületen lyukak képződéséhez vezet. Ez a gyorsan lezajló folyamat a fém leválását, majd a berendezés meghibásodását eredményezi.

Az előbb említett védőréteg nem csak a maró vegyületekre, de a víz pH értékének megváltozására is érzékeny. Kritikus fontosságú a rendszervíz pH értékének 6.0 és 8.5 között tartása. Ezen az optimális értékhatáron belül a legalacsonyabb az alumínium korrodálási hajlandósága.

Az ioncserélt lágy víz korrodáló hatást fejt ki az alumíniumra. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a rendszer nem lett olyan megfelelő korróziógátló adalékkal kezelve, mint a Sentinel X100 Inhibitor, kerülni kell annak rendszerbe juttatását.

Acél

A lágyacél a víz és oxigén egyidejű jelenlétekor könnyen korrodál, jelentős mennyiségű vasoxid üledéket képezve. Ez a rendszervízbe kerülve akadályozza a szelepek és más mozgó alkatrészek működését, majd végül vastag fekete színű iszapréteg formában leülepedik a radiátorokon és a hőátadó felületeken.

A vasoxid lerakódások alatt további korróziós folyamat veszi kezdetét, amely az oxigén különbségnek köszönhetően állandósul. Ez jellemzően egy adott helyre koncentrálódó korrózióhoz és az alkatrész meghibásodásához vezet, mivel a lerakódás alatti korrózió gyakran váj ki mélyedést, és onnan már könnyen átlyukasztja a fémet.

A rozsdamentes acél, egy olyan fémötvözet, amely hatékony oxid védőrétegének köszönhetően képes megvédeni magát. Azonban egyes maró szennyeződések áthatolnak ezen a védőrétegen, helyi korróziót, majd kimélyedést, végül átlyukadást eredményezve.

A megoldás

A fűtési rendszer és a benne lévő fém alkotóelemek korróziós hatásoktól való védelme a következők betartása mellett biztosítható:

Gondoskodjon róla, hogy a fűtési rendszer  telepítése, üzembe helyezése (vagy karbantartása) nagy körültekintéssel és szakértelemmel legyen elvégezve, annak érdekében, hogy minimális legyen az olyan szennyeződések rendszerbe kerülésének veszélye, mint a folyasztószer-maradványok vagy rozsdatörmelékek.

A szakember által végzett, megfelelő átmosást követően adasson a tiszta rendszerhez olyan csúcsminőségű, minden fém számára egyedi korrózió elleni védelmet biztosító adalékot, mint a Sentinel X100 Inhibitor. A folyamatos védelem biztosítása érdekében ellenőriztesse, hogy az inhibitor adagolása megfelelő szintű-e.

A TripleTech™ korrózióellenes technológiával rendelkező Sentinel X100 Inhibitor, megvédi a fűtési rendszerekben leggyakrabban használt fémeket a korrózió hatásaitól. Alkalmas lágyított vízben való használatra.

Tudjon meg többet a Sentinel X100-ról

FAGYVÉDELEM

A probléma leírása

Az év nagy részében nem kell gépjárműve fagyvédelméről gondoskodnia, de a tél közeledtével ez egy olyan elvégzendő feladattá válik, ami nélkülözhetetlennek bizonyul a mínuszok megérkezésekor. Az autónk fagyállóval való feltöltéséhez hasonlóan, télen gondoskodni kell egy speciális fagyálló szerrel a fűtési rendszer védelméről is. Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló téli időjárás miatt időben gondolni kell a nagyobb hőingadozásra érzékeny fűtési rendszerek védelmének biztosítására, mint például a nyaralók, vagy a ház ritkán használt részei: a vendégszobák, télikertek, padlásterek és garázsok esetén, hogy megóvjuk a rendszert az eljegesedés okozta károktól. A fagyos, zord téli időjárásnak kitett helyeken lévő ingatlanok esetében pedig szinte kötelező a fűtési rendszer csővezetékeiben lévő rendszervíz fagyvédelmének biztosítása.

A megoldás

Ilyenkor javasolt a fűtési rendszer folyamatos üzemeltetése akár még az éjszakai órákban is, sőt akkor is, ha eltávozik otthonából. Ez azonban szükségtelenül magas téli fűtésszámlákat eredményezhet.

A fűtési rendszer fagyvédelme jóval olcsóbban is megoldható az X500 Fagyálló adalék használatával. Rendelkezik az olyan általános adalékanyagok, mint a Sentinel X100 Inhibitor összes előnyével, azaz minimálisra csökkenti a korrózió- és vízkőképződés veszélyét és a kazánzajt, és ezen túlmenően még többféle szintű fagyvédelmet is képes biztosítani. Védelmet nyújt szükség szerint -6°C és akár -50°C közötti hőmérséklet mellett. A rendszer fagyállóval történő feltöltésére keressen megfelelően képzett szakembert.

Tudjon meg többet a Sentinel X500-ról
Tudjon meg többet a Sentinel X100-ról

KERINGÉSI ZAVAROK

A probléma leírása

Ha gyenge fűtési cirkulációt észlel otthonában, azaz elégedetlen a radiátorok teljesítményével, azt okozhatja akár a radiátorokban felgyülemlett hidrogén is. Nagyon fontos a probléma gyökerének pontos beazonosítása, hogy a valóban megfelelő megoldást találja meg. Ez az útmutató segít a fűtési rendszer keringési zavarának pontos diagnosztizálásához szükséges ellenőrzések elvégzésében. Javasoljuk, hogy az ellenőrzést bízza szakemberre!

Hibakeresés

 • Ellenőrizze a kazán megfelelő működését. Ellenőrizze a gázégő nyomását. Nem alszik-e el?
 • Vegyen mintát a radiátorban lévő vízből. Vizsgálja meg, tartalmaz-e korrózióra utaló darabos törmeléket vagy elszíneződést?
  • Ha a víznek vöröses árnyalata van, az aktív korróziós folyamatból származó vasoxid jelenlétére utal. A rendszer levegős lehet.
  • Ha fekete részecskék vannak a vízben, az valószínűleg magnetit. Mivel ez a korróziós folyamat végterméke, jelentős mennyiségű üledéket feltételezhetünk a rendszerben
  • Ha a víz tiszta, a rendszerben nincs aktív korróziós folyamat, de ez nem zárja ki a korábban keletkezett korrodált területek létét. Lehet, hogy a keringés sebessége nem elég gyors ahhoz, hogy elszállítsa a törmeléket. Ezért ebben az esetben ellenőrizni kell, hogy a hidegvíz csatlakozási pont (betáp) nincs-e eltömődve.
 • Nyitott rendszer esetén ellenőrizze a hidegvíz csatlakozási pontot (betápot) és a tágulási tartályt. Nézze meg tisztaságukat, nincs-e túlszivattyúzásra vagy a nyitott szelepen keresztüli beszívásra utaló jel?
 • Ellenőrizze a szivattyút. Megfelelő irányba forog és teljesítménye is kielégítő? Nyisson ki minden radiátorszelepet, és szükség esetén légtelenítsen. Jegyezze fel, hogy az észlelt probléma helyi vagy általános jellegű.
 • Ellenőrizze, hogy a szivattyú sebességének fokozása javítja-e a keringést. Nagyon fontos az egyáltalán nem fűtő radiátorok azonosítása, mert az a rendszer eltömődését jelzi. Ellenőrizze a szelepek szabad működését. Ha egyik sincs beragadva, akkor máshol keresendő az elzáródás oka. Ennek megállapítását követően vegyen vizet egy hideg radiátorból a felrakódott iszapmennyiség ellenőrzéséhez.
 • Sűrűn kell a radiátorokat légteleníteni? Ha gáz gyűlik fel egy vagy több radiátorban, meg kell határozni, hogy az hidrogén-szulfid, hidrogén vagy levegő.
  • A hidrogén-szulfid egy bakteriológiai folyamat végterméke, nem túl gyakran fordul elő. Mérgező gáz, összetéveszthetetlenül jellegzetes, záptojásra emlékeztető szaga van, sokkal erősebb, mint az áporodott víz vagy más előforduló vegyületek szaga.
  • A hidrogén a korróziós folyamat során keletkező gáz, leggyakrabban a túl sok folyasztószer-maradványt tartalmazó új rendszereknél fordul elő, rézkiválást okoz. Korróziós folyamat az új elemekkel bővített régebbi rendszereknél is elindulhat, például újabb radiátorok bekötésekor vagy egy kazáncserét követően.
  • A levegő megjelenése a rendszerben mindig mechanikai meghibásodásra utal, mint a túlszivattyúzás vagy tömörtelenség miatti nyomásesés.

A megoldás

Ha a probléma mechanikai jellegű, keressen szakembert a javítás elvégzésére! A radiátorokban keletkező hidrogén és korróziós üledék okozta problémákat vegyi tisztítással kell elhárítani.

A szakképzett szervizes kiválasztja a rendszer és a probléma jellegének megfelelő tisztítószert, ebben az esetben a Sentinel X400 iszapeltávolító adalékot, majd megkezdi az átmosást, ha lehetséges a gyorsöblítő gép használatával. A JetFlush gyorsöblítő gép nem használható kis belső átmérőjű műanyag csöveket tartalmazó rendszerek esetében. Ha a rendszer új, vagy legfeljebb 6 hónapja lett telepítve, tisztításához manuális öblítési eljárás mellett a Sentinel X300 univerzális tisztítószer adalék használata ajánlott.

Ha az elégtelen keringést olyan szennyeződés okozza, mint az iszap, a powerflush gyorsöblítővel való átmosással orvosolható a probléma. A víz tisztaságát rendszeresen ellenőrizni kell, és ha további szennyeződéseket tartalmaz, a rendszervizet le kell üríteni a csatornába, és egy újabb adag Sentinel X400 iszapeltávolitó vegyszerrel kell feltölteni.

Ha a hidrogénfejlődés volt a kiváltó ok, a tisztítószert legalább 24 órán át keringetni kell a rendszerben. Azonban, ha a rendszer régi, vagy nagy mennyiségű szennyeződés halmozódott fel benne, a legjobb eredmény elérése érdekében hagyja legalább egy hétig a rendszerben a tisztítószert. Amennyiben hidrogén-szulfidot talált, fertőtleníttesse a rendszert egy megfelelő szerrel az utolsó átöblítés előtt.

A rendszert az átmosást követően kezelni kell egy olyan multi-fém korrózió- és vízkőképződés gátló adalékkal, mint a Sentinel X100 Inhibitor. Ha a rendszer hidrogéngázt termel, akkor dupla adag inhibitort kell hozzáadni. A korrodált felületek ellenállóvá tételéhez hasonlóan, a hidrogéntermelés megszüntetéséhez is szükség van egy kis hatóidőre. Ezért legalább 6 hetet várni kell további lépések megtétele előtt.

Tudjon meg többet a Sentinel X100-ról
Tudjon meg többet a Sentinel X300-ról
Tudjon meg többet a Sentinel X400-ról
Tudjon meg többet a Jetflush-ról

TISZTÍTÓSZER VÁLASZTÁS

A probléma leírása

A kazánkarbantartás során elvégzett ellenőrzés alapján egyértelművé vált, hogy a fűtési rendszer tisztításra szorul. Ezek a ráutaló jelek lehettek a radiátorokon észlelt hideg területek, a kazánból érkező zörejek, beszorult szelep vagy a hangos szivattyú. A jogszabályok és a bevált gyakorlatok alapján a rendszer hatékony tisztításához elengedhetetlen a vegyi tisztítószerek használata, azonban figyelmet kell fordítani a megfelelő tisztítószer kiválasztására, nem szabad bármilyen kereskedelemben kapható vegyszert alkalmazni.

A szennyeződés fajtája és mennyisége függ a rendszer típusától, korától is.

A megoldás

ÚJ RENDSZER ESETÉBEN

Az új rendszerek telepítéskor gyakran előfordul, hogy figyelmetlenség miatt beleszóródnak a gyártói vagy szerelési eljárások során keletkezett apró törmelékek. Az új rendszerekben előforduló ilyen jellegű szennyeződések jellemzően a rézforgács, folyasztószer-maradványok, fémszemcsék és a rozsda. Továbbá a gyártás/szerelés során sokszor túlzott mértékben alkalmazott ipari kenőanyagok. A zsírok és olajok a rendszerbe jutva problémákat okozhatnak, például korróziós folyamatot indíthatnak el.

A Sentinel X300 univerzális adalék kifejezetten az ilyen jellegű felesleges ragasztó- és folyasztószer maradványok, zsírok és olajok, valamint a szerelési törmelékek és az iszap hatékony eltávolítására lett tervezve. Ezen túlmenően az X300 ellenállóvá teszi  a fémfelületeket, védelmet nyújt a rézkiválás során képződő lerakódások ellen, amely a legáltalánosabb oka a radiátorok korrodálásának. Ezt az adalékanyagot ideális esetben a rendszer első feltöltésekor kell hozzáadni a rendszerhez. Majd a rendszert normál üzemi hőmérsékleten 2 órán át keringetni kell, és az átöblítést csak ezt követően szabad elvégezni. Nem szükséges powerflush gyorsöblítési eljárást alkalmazni.

NEM ÚJ, DE KEVESEBB, MINT 6 HÓNAPJA TELEPÍTETT RENDSZER ESETÉBEN

Ha a rendszer nem lett a használatbavétel előtt átmosva, akkor jelentkezhetnek az új rendszerekre jellemző problémák az előzőekben leírtak szerint, azaz a szerelési törmelékek különféle problémát és meghibásodásokat okozhatnak a rendszerben. Az X300 univerzális tisztítószer kifejezetten az új rendszerek esetében előforduló gyártói kenőanyag-maradványok és szerelési törmelékek, szennyeződések eltávolítására lett kifejlesztve. A tisztítás során ellenállóvá teszi a fémfelületeket, és védelmet nyújt a rézkiválás ellen.

Ebben az esetben érdemes a rendszert az X300 adalékkal manuálisan átmosatni.

6 HÓNAPNÁL RÉGEBBEN TELEPÍTETT RENDSZER ESETÉBEN

A 6 hónapnál régebbi telepítésű rendszerek esetében, a rendszerek egyedi sajátosságai fogják meghatározni, hogy milyen tisztítószert kell alkalmazni. A rendszervíz keringetésével kapcsolatos problémák, mint például a radiátorokon kialakuló hideg foltok, leggyakrabban az iszaplerakódásra vezethetők vissza. Az iszapképződés megakadályozása szinte lehetetlen, és ez egyes területeken lassítja a rendszeren belüli átfolyást.

Az X400 iszapeltávolító fellazítja, leválasztja és feloldja az iszapot, azaz egyszerűen kiöblíthetővé teszi a rendszerből. Ennek érdekében rendes üzemi hőmérsékleten, nyitott szelepek és a szivattyú maximális átfolyása mellett, legalább 2 órán át, vagy a kívánt üzemteljesítmény eléréséig kell keringetni. Ha a rendszer erősen szennyezett, hosszabb (körülbelül 3-4 hétig) keringetés ajánlott. Az adalék használható olyan gyorsöblítő géphez is, mint a Sentinel JetFlush, a tisztítás hatásfokának növelése és időtartamának csökkentése érdekében.

Tudjon meg többet a Sentinel X300-ról
Tudjon meg többet a Sentinel X400-ról
Tudjon meg többet a Jetflush-ról

RENDSZER ÁTMOSÁS

A probléma leírása

A tisztítás a fűtési rendszer épen és egészségesen tartásának elválaszthatatlan része, a Jetflush gyorsöblítővel végzett átmosási eljárás népszerűségét gyors, de alapos tisztítási erejének köszönheti. A tiszta fűtési rendszer által nyújtott előnyök kézzelfoghatóak:

 • sokkal egyenletesebb hőleadás az ingatlanon belül
 • összességében nagyobb energiamegtakarítások
 • alacsonyabb közüzemi számlák
 • nagyobb működési biztonság
 • megnövelt rendszer-élettartam

Honnan tudható, hogy a rendszernél Powerflush átmosásra van szükség? Néhány erre utaló jel:

 • Vannak szobák, amelyek hűvösebbek a többihez képest?
 • Hosszú ideig tart, amíg a rendszer felmelegszik?
 • Egy vagy több radiátor hideg az alsó részeken?
 • Gyakran kell légteleníteni a radiátorokat?
 • Zajosan üzemel a kazán?

A megoldás

Itt található egy lépésenkénti útmutató a fűtési rendszer hatékony gyorsöblítéséhez, melyhez javasoljuk keressen megfelelően képzett szakembert.

A következőkre lesz szükség:

 • egy gyorsöblítő berendezés
 • egy megfelelő Sentinel tisztítószer
 • egy Sentinel JetFlush Survey Test Kit – az átmosás hatékonyságát méréssel igazoló gyorsteszt (választható)

Milyen feladatokat végez a szakember az átmosás előtt?

Végigjárja a rendszert és rögzíti:

 • a radiátorok hőfokát – megjelölve a jelentős kiterjedésű hideg foltokat tartalmazókat. Az átmosás elvégzését követően ennek segítségével szemléltetni tudja majd ügyfelének a gyorsöblítő hatékonyságát.
 • a termosztatikus radiátorszelepek beállításait. Ennek segítségével a gyorsöblítés elvégzését követően gyorsabban helyreállítható a rendszer működése.
 • Referenciamintát vesz a rendszervízből.
 • Rögzíti, hogy az átmosás előtt álló rendszer nyitott vagy zárt.
 • Lekapcsolja a távfeszültséget és elektromosan kiszakaszolja a rendszert és leválassztja a hidegvíz ellátásról.
 • Lekapcsolja manuálisan az automata légtelenítőket.
 • A nyitott légtelenítős rendszereknél leveszi a zárófedelet, vagy ideiglenesen összeköti a nyitott légtelenítőt és a hideg betápot az előremenővel és a tágulási tartályt.
 • Megjelöli vagy feljegyzi a visszatérő szelepek állását, majd kinyit minden szelepet.
 • Eltávolítja a termosztatikus szelepfejeket, hogy minden szelepen maximális legyen az áramlás.
 • Átállítja a keverőszelepet vagy szakaszoló szelepeket manuálba kézi, nyitott állásra.
 • Ahol szükséges a légbeszívó és a visszacsapó szelepeket át kell hidalni, ki kell iktatni vagy ideiglenesen el kell távolítani, mert különben megakadályozzák a visszaáramlást.
 • Csatlakoztatja a gyorsöblítő gépet a fűtési rendszerhez a gyártói útmutató szerint.

Új kazán felszerelésekor annak sérülése vagy szennyeződése elkerülése érdekében a gyorsöblítést lehetőleg a kazán telepítése előtt kell elvégezni, vagy az új kazánt le kell választani a rendszerről.

A rendszer most már készen áll a gyorsöblítő berendezés bekötésére.

A gyorsöblítő gép elhelyezése és csatlakoztatása

 • A gépet a hidegvíz-töltőcsap és egy megfelelő leeresztő hely elérhető távolságába helyezi.
 • Kellő figyelmet fordít az ügyfél értékeinek védelmére: letakarja/eltávolítja szőnyegeit, stb. a vízfröccsenések, foltok és kifolyások ellen?
 • Sok gyorsöblítő berendezéshez már kifolyásgátlót is biztosítunk, de egy műanyag védőlap is ellátja ugyan ezt a védelmi funkciót.
 • Ahol a csővezetéket mozgatni kell, a padló tisztán tartása érdekében ellenőriztesse a vezeték tisztaságát és helyezzen alá védőköpenyt.
 • Ha lehetséges, az optimális tisztítás érdekében a gyorsöblítő berendezést a fűtéskeringető szivattyú helyére kell bekötni. Amennyiben ez nem lehetséges, a keringetőszivattyút le kell választani és el kell távolítani; a gyorsöblítőt pedig a radiátorokon keresztül kell bekötni, de ez nem fogja ugyanazt a tisztítási hatékonyságot eredményezni.

Az első átmosás (szakemberek számára)

 • Töltse fel az egységet az ivóvízvezetékről, és kapcsolja be a szivattyút. Keringesse a vizet 2-3 percig.
 • Töltse be a gyorsöblítő berendezésbe a tisztítószert, majd keringesse újra kb. 15 percig a keringetés irányát 5 percenként változtatva, ezzel is növelve az első átmosás hatékonyságát.
 • Kb. 15 perc tisztítás után válassza le a melegvíz-kört és egy kivételével az összes radiátort. Kezdje a rendszer vizsgálatát azzal a radiátorral, amelyiken hideg területeket észlelt.
 • Keringesse a vizet és a tisztítószert az első radiátoron keresztül, az áramlási irányt időszakosan váltogatva. A radiátor kritikus területei gumikalapáccsal való finom ütögetése segít a makacs törmelékek leválasztásában.
 • Miután a radiátor teljes felületét megtisztította, folytassa a következő radiátorral. Menjen végig a rendszeren, minden egyes radiátoron ismételje meg ezt az eljárást.
 • Ha befejezte ezt az eljárást, folytathatja a második átmosással.

A második átmosás (szakemberek számára)

 • Egyetlen radiátor nyitva tartása mellett eressze le a szennyezett vizet, időszakosan váltogatva az áramlás irányát, amíg a csövön kifolyó víz tiszta nem lesz. Zárja le ezt a radiátort és folytassa a következővel.
 • Menjen végig a rendszeren, minden egyes radiátoron végezze el ezt az eljárást.
 • Nyissa ki újra a radiátorszelepeket és öblítse át a rendszert alaposan, amíg a lefolyóba eresztett víz teljesen tisztává nem válik.
 • Majd ellenőrizze a rendszerben lévő vizet az alábbi módszer(ek) segítségével:
  • Zavarosságmérő – a mosást addig folytassa, amíg 100 ppm alatti értéket nem mutat
  • Vezetőképesség mérő – Folytassa az átmosást, amíg a leolvasott érték nincs a bejövő vezetékes víz értékének 10%-án belül.

Ha Sentinel tisztítószert használ, semlegesítésre nincs szükség. Ha nem Sentinel vegyszert használ, feltétlen tekintse át a gyártói útmutatót.

A tisztítási eljárás után (szakemberek számára)

 • Adjon kiváló minőségű inhibitort a gyorsöblítő egységhez, majd keringesse 10 percen keresztül. Vegyen mintát a rendszervízből és ellenőrizze a gyorsteszt segítségével.
 • Szükség esetén adjon hozzá még inhibitort, keringesse, majd ellenőrizze újra.
 • Amint a teszt igazolja a rendszer megfelelő védettségét, a rendszerátmosás készen van.
 • Válassza le a gyorsöblítő egységet és helyezze vissza a keringető-szivattyút.
 • A fűtési rendszer beállításait és alkotóelemeit vissza kell állítani az eredeti helyükre. Távolítsa el a tágulási tartályon lévő zárókupakokat, mintha nyitott rendszert mosna át.
 • Állítsa vissza a termosztatikus szelepeket a folyamat elején rögzített eredeti állásukba.
 • Indítsa be a kazánt, és hagyja a rendszert felfűteni. Szükség szerint légtelenítse a radiátorokat és jegyezze fel a hőmérsékleti értékeiket. Szemléltesse ügyfelének a gyorsöblítő hatékonyságát a kapott értékeket a kezdőértékekkel összevetve.
 • Állítsa vissza a kazánt és a szobai termosztátokat a normál üzemhőmérsékletükre.

Tudjon meg többet a Sentinel termékekről
Tudjon meg többet a Sentinel gyorstesztről
Tudjon meg többet a PowerFlush-ról

EGYÉB MŰSZAKI INFORMÁCIÓK

A probléma leírása

A tisztítás a fűtési rendszer épen és egészségesen tartásának elválaszthatatlan része, a Jetflush gyorsöblítővel végzett átmosási eljárás népszerűségét gyors, de alapos tisztítási erejének köszönheti. A tiszta fűtési rendszer által nyújtott előnyök kézzelfoghatóak:

 • sokkal egyenletesebb hőleadás az ingatlanon belül
 • összességében nagyobb energiamegtakarítások
 • alacsonyabb közüzemi számlák
 • nagyobb működési biztonság
 • megnövelt rendszer-élettartam

Honnan tudható, hogy a rendszernél Powerflush átmosásra van szükség? Néhány erre utaló jel:

 • Vannak szobák, amelyek hűvösebbek a többihez képest?
 • Hosszú ideig tart, amíg a rendszer felmelegszik?
 • Egy vagy több radiátor hideg az alsó részeken?
 • Gyakran kell légteleníteni a radiátorokat?
 • Zajosan üzemel a kazán?

A megoldás

Itt található egy lépésenkénti útmutató a fűtési rendszer hatékony gyorsöblítéséhez, melyhez szakember felkeresését javasoljuk. A következőkre lesz szükség:

 • egy gyorsöblítő berendezés
 • egy megfelelő Sentinel tisztítószer
 • egy Sentinel JetFlush Survey Test Kit – az átmosás hatékonyságát az ügyfél részére méréssel igazoló gyorsteszt (választható

Az átmosás előtt (szakemberek számára)

Járja végig a rendszert és rögzítse:

 • a radiátorok hőfokát – megjelölve a jelentős kiterjedésű hideg foltokat tartalmazókat. Az átmosás elvégzését követően ennek segítségével szemléltetni tudja majd ügyfelének a gyorsöblítő hatékonyságát.
 • a termosztatikus radiátorszelepek beállításait. Ennek segítségével a gyorsöblítés elvégzését követően gyorsabban helyreállítható a rendszer működése.
 • Vegyen referenciamintát a rendszervízből.
 • Rögzítse, hogy az átmosás előtt álló rendszer nyitott vagy zárt.
 • Kapcsolja le a távfeszültséget és elektromosan szakaszolja ki a rendszert, és válassza le a hidegvíz ellátásról.
 • Kapcsolja le manuálisan az automata légtelenítőket.
 • A nyitott légtelenítős rendszereknél vegye le a zárófedelet, vagy ideiglenesen kösse össze a nyitott légtelenítőt és a hideg betápot az előremenővel és a tágulási tartályt.
 • Jelölje meg vagy jegyezze fel a visszatérő szelepek állását, majd nyisson ki minden szelepet.
 • Távolítsa el a termosztatikus szelepfejeket, hogy minden szelepen maximális legyen az áramlás.
 • Állítsa a keverőszelepet vagy szakaszoló szelepeket manuálba kézi, nyitott állásra.
 • Ahol szükséges a légbeszívó és a visszacsapó szelepeket át kell hidalni, ki kell iktatni vagy ideiglenesen el kell távolítani, mert különben megakadályozzák a visszaáramlást.
 • Csatlakoztassa a gyorsöblítő gépet a fűtési rendszerhez a gyártói útmutató szerint.

Új kazán felszerelésekor annak sérülése vagy szennyeződése elkerülése érdekében a gyorsöblítést lehetőleg a kazán telepítése előtt kell elvégezni, vagy az új kazánt le kell választani a rendszerről.

Most már készen áll a gyorsöblítő berendezés bekötésére.

A gyorsöblítő gép elhelyezése és csatlakoztatása (szakemberek számára)

 • Helyezze a gépet a hidegvíz-töltőcsap és egy megfelelő leeresztő hely elérhető távolságába.
 • Fordítson kellő figyelmet az ügyfél értékeinek védelmére: letakarta/eltávolította-e szőnyegeit, stb. a vízfröccsenések, foltok és kifolyások ellen?
 • Sok gyorsöblítő berendezéshez már kifolyásgátlót is biztosítunk, de egy műanyag védőlap is ellátja ugyan ezt a védelmi funkciót.
 • Ahol a csővezetéket mozgatni kell, a padló tisztán tartása érdekében ellenőrizze a vezeték tisztaságát és helyezzen alá védőköpenyt.
 • Ha lehetséges, az optimális tisztítás érdekében a gyorsöblítő berendezést a fűtéskeringető szivattyú helyére kell bekötni. Amennyiben ez nem lehetséges, a keringetőszivattyút le kell választani és el kell távolítani; a gyorsöblítőt pedig a radiátorokon keresztül kell bekötni, de ez nem fogja ugyanazt a tisztítási hatékonyságot eredményezni.
 • Kövesse a gyorsöblítő berendezés tömlőcsatlakoztatására vonatkozó gyártói útmutatását.

Az első átmosás (szakemberek számára)

 • Töltse fel az egységet az ivóvízvezetékről, és kapcsolja be a szivattyút. Keringesse a vizet 2-3 percig.
 • Töltse be a gyorsöblítő berendezésbe a tisztítószert, majd keringesse újra kb. 15 percig a keringetés irányát 5 percenként változtatva, ezzel is növelve az első átmosás hatékonyságát.
 • Kb. 15 perc tisztítás után válassza le a melegvíz-kört és egy kivételével az összes radiátort. Kezdje a rendszer vizsgálatát azzal a radiátorral, amelyiken hideg területeket észlelt.
 • Keringesse a vizet és a tisztítószert az első radiátoron keresztül, az áramlási irányt időszakosan váltogatva. A radiátor kritikus területei gumikalapáccsal való finom ütögetése segít a makacs törmelékek leválasztásában.
 • Miután a radiátor teljes felületét megtisztította, folytassa a következő radiátorral. Menjen végig a rendszeren, minden egyes radiátoron ismételje meg ezt az eljárást.
 • Ha befejezte ezt az eljárást, folytathatja a második átmosással.

A második átmosás (szakemberek számára)

 • Egyetlen radiátor nyitva tartása mellett eressze le a szennyezett vizet, időszakosan váltogatva az áramlás irányát, amíg a csövön kifolyó víz tiszta nem lesz. Zárja le ezt a radiátort és folytassa a következővel.
 • Menjen végig a rendszeren, minden egyes radiátoron végezze el ezt az eljárást.
 • Nyissa ki újra a radiátorszelepeket és öblítse át a rendszert alaposan, amíg a lefolyóba eresztett víz teljesen tisztává nem válik.
 • Majd ellenőrizze a rendszerben lévő vizet az alábbi módszer(ek) segítségével:
  • Zavarosságmérő – a mosást addig folytassa, amíg 100 ppm alatti értéket nem mutat
  • Vezetőképesség mérő – Folytassa az átmosást, amíg a leolvasott érték nincs a bejövő vezetékes víz értékének 10%-án belül.

Ha Sentinel tisztítószert használ, semlegesítésre nincs szükség. Ha nem Sentinel vegyszert használ, feltétlen tekintse át a gyártói útmutatót.

A tisztítási eljárás után (szakemberek számára)

 • Adjon kiváló minőségű inhibitort a gyorsöblítő egységhez, majd keringesse 10 percen keresztül. Vegyen mintát a rendszervízből és ellenőrizze a gyorsteszt segítségével.
 • Szükség esetén adjon hozzá még inhibitort, keringesse, majd ellenőrizze újra.
 • Amint a teszt igazolja a rendszer megfelelő védettségét, a rendszerátmosás készen van.
 • Válassza le a gyorsöblítő egységet és helyezze vissza a keringető-szivattyút.
 • A fűtési rendszer beállításait és alkotóelemeit vissza kell állítani az eredeti helyükre. Távolítsa el a tágulási tartályon lévő zárókupakokat, mintha nyitott rendszert mosna át.
 • Állítsa vissza a termosztatikus szelepeket a folyamat elején rögzített eredeti állásukba.
 • Indítsa be a kazánt, és hagyja a rendszert felfűteni. Szükség szerint légtelenítse a radiátorokat és jegyezze fel a hőmérsékleti értékeiket. Szemléltesse ügyfelének a gyorsöblítő hatékonyságát a kapott értékeket a kezdőértékekkel összevetve.
 • Állítsa vissza a kazánt és a szobai termosztátokat a normál üzemhőmérsékletükre.

Tudjon meg többet a Sentinel termékekről
Tudjon meg többet a Sentinel gyorstesztről
Tudjon meg többet a PowerFlush-ról