Hírek2022-09-20T12:35:35+01:00

Hírek

Motoros túra Szlovákiába

A Remeha motoros túrát szervezett partnereinek. Idén az útvonal Budaörstől Szlovákián át kanyargott, és Tatán ért véget. A motorosok Nagykürtösön tartottak egy nagyobb pihenőt, ebédszünettel egybekötve, ahol a teszt hibátlan kitöltője értékes ajándékkal gazdagodott.

Hidrogén a jövő fűtéstechnikája

A 21. század egyik legnagyobb kihívása az energiaátmenet és a fenntarthatóság kérdése. Az emberiség számára elengedhetetlen, hogy alternatív energiaforrások felé forduljon, csökkentve ezzel a fosszilis tüzelőanyagok használatát és az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ebben a kontextusban a hidrogén, mint tiszta energiaforrás, kiemelkedő lehetőséget kínál az energiaátmenet folyamatában, amelynek célja a fenntartható és karbonsemleges társadalom megteremtése. A hidrogén egyedülálló jellemzői, mint a magas energiasűrűség, a tiszta égési folyamat és a sokrétű használhatóság, kiemelkedő lehetőségeket nyújtanak az épületgépészet és a fűtési rendszerek számára is. Ezek a tulajdonságok előtérbe helyezik a hidrogéntechnológiát, mint a hagyományos fosszilis energiahordozókkal szembeni alternatív megoldást, hozzájárulva ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentéséhez. 

A hidrogén előállításának jelenlegi módszerei között a víz elektrolízise és a gázreformálás a legelterjedtebb. A víz elektrolízise, amely során elektromos árammal bontják le a vízmolekulákat oxigénre és hidrogénre, a legtisztább módszer a hidrogén előállítására, feltéve, hogy az elektromosságot megújuló energiaforrásokból nyerik. Ez a folyamat lehetővé teszi a zöld hidrogén előállítását, amely nem jár szén-dioxid vagy más káros kibocsátásokkal, így jelentős előnyökkel bír a környezeti fenntarthatóság szempontjából. A zöld hidrogén előállítása és felhasználása kulcsfontosságú lépés az energiaellátási láncok dekarbonizációjának előmozdításában, különösen az épületgépészetben, ahol a fűtési rendszerek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A gázreformálás, egy másik gyakori módszer a hidrogén előállítására, földgáz reakcióba léptetésén alapul gőzzel magas hőmérsékleten, amelynek eredményeképpen hidrogén és szén-dioxid keletkezik. A kék hidrogén előállításakor a keletkező szén-dioxidot elkapják és tárolják, csökkentve ezzel a folyamat káros környezeti hatását. Habár ez a módszer gazdaságosan teszi lehetővé nagy mennyiségben a hidrogén előállítását, a szén-dioxid kezelésével járó kihívások miatt nem tekinthető teljes mértékben karbonsemlegesnek, ellentétben a zöld hidrogénnel, mely előállításának környezeti előnyei vitathatatlanok. A zöld hidrogén elősegítheti az energiaellátás biztonságának növelését és az energiaimporttól való függőség csökkentését, előmozdítva ezzel a helyi energiaforrások felhasználását és támogatva a megújuló energiaforrások integrációját.  

A hidrogén felhasználása a közlekedés területén már jelen van és dinamikusan fejlődik, ígéretes alternatívát kínálva a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokkal működő járművekkel szemben. A hidrogén energiahatékonysága és rendszerkompatibilitása kulcsfontosságú szempontok, amikor az új és fenntartható energiahordozók bevezetéséről van szó. Hidrogén üzemanyagcellás járművek, mint például autók, buszok, vonatok, sőt akár hajók is, már megjelentek a magyar piacon is. A technológia lehetővé teszi, hogy a hidrogén magas energiasűrűségét közvetlenül elektromossággá alakítsák át. Ez az átalakítás lényegesen hatékonyabb lehet, mint a hagyományos égési folyamatok, így a hidrogénalapú rendszerek versenyképes alternatívát kínálhatnak a jelenlegi energiaellátási megoldásokkal szemben, demonstrálva a hidrogén potenciálját, mint tiszta energiaforrást. 

A hidrogén vezetékezése, szállítása és tárolása azonban speciális kihívásokkal jár, mivel nagy mennyiségben és magas nyomáson vagy alacsony hőmérsékleten kell tárolni ahhoz, hogy gazdaságos legyen a használata. A hidrogén szállítására jelenleg több módszer is létezik, beleértve a nagynyomású tartályokban történő szállítást, a cseppfolyósítást és a hidrogéntartalmú vegyületek használatát. A tárolásra vonatkozóan is számos megoldás létezik, mint például a fém-hidrid rendszerek, amelyek lehetővé teszik a hidrogén biztonságos és hatékony tárolását. A hidrogénalapú technológiák biztonsági előírásai és a robbanásveszély kezelése alapvető fontosságúak. A hidrogén gyúlékony gáz, amely bizonyos koncentrációban és körülmények között robbanásveszélyes lehet. Ennek megfelelően, a hidrogén használatához szigorú biztonsági előírásokat kell betartani, beleértve a megfelelő tárolóedényeket, a szivárgásérzékelőket, valamint a megfelelő szellőztetést és a gyújtó forrásoktól való elszigetelést. 

Azonban minden nehézség ellenére, a hidrogénalapú fűtési rendszerek bevezetése új lehetőséget nyit meg az épületgépészet területén, lehetővé téve a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedést és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Ezek a rendszerek különböző formákban valósíthatók meg, például hidrogén kazánok, hőszivattyúk vagy távfűtési rendszerek formájában. A hidrogén felhasználásával működő fűtési megoldások jelentős előnyöket kínálnak a környezetvédelem és az energiahatékonyság területén, bár számos technikai és gazdasági kihívás még megoldásra vár. A hidrogén integrálása az épületgépészetbe nemcsak a karbonsemlegesség felé tett lépés, hanem egy olyan innovatív megoldás is, amely képes megváltoztatni az energiahasználat jövőbeli paradigmáját. 

A hidrogén és a hagyományos kazánok közötti legfontosabb technológiai különbség az égéstér kialakításában és az égési tulajdonságokban mutatkozik meg. A hidrogén égésekor csupán vízgőz keletkezik, míg a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok égésekor szén-dioxid és egyéb károsanyag-kibocsátás is előfordul. Ez a tulajdonság teszi a hidrogént különösen vonzóvá a környezettudatos energiafelhasználás szempontjából. Azonban a hidrogén magasabb égési hőmérséklete és gyorsabb égési sebessége miatt a kazánok tervezésénél és kialakításánál figyelembe kell venni ezeket a tényezőket, hogy biztosítani lehessen a rendszer hatékonyságát és biztonságát.  

A jelenleg is elérhető megoldások esetén, a 20%-os hidrogén bekeverés a gázellátó rendszerekben egy átmeneti megoldást jelent és utat nyit a teljes mértékben hidrogénalapú rendszerek felé. Ez a megközelítés lehetővé teszi a meglévő földgáz infrastruktúra kihasználását, miközben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és elősegíti a hidrogén technológia széles körű elfogadását. A 20%-os bekeverési arány technikailag biztonságosnak és gazdaságilag már életképesnek is bizonyult. A mai kondenzációs gázkészülékek jelentős része képes a 20%-os hidrogén bekeverésű földgáz eltüzelésére. Ezen készülékek nem igényelnek különös telepítési eljárásokat a tisztán földgáz üzeműekhez képest. Idén már előreláthatólag elérhetőek lesznek olyan kazánok, amelyek akár két óra leforgása alatt átalakíthatóak tisztán hidrogén üzeműre. 

Ezen a téren számos izgalmas projekt zajlik Európa-szerte, amelyek célja a hidrogén, mint tiszta energiaforrás széleskörű alkalmazásának előmozdítása. Ezek a projektek különböző célokat tűznek ki, többek között a hidrogén előállításának, tárolásának, szállításának és felhasználásának innovatív megoldásait kutatják.  

Hollandia: Groningen Hidrogénprojekt 

Hollandiában, Groningenben egy ambiciózus projekt keretében a meglévő földgáz infrastruktúrát alakítják át, hogy képes legyen zöld hidrogén szállítására és tárolására. A projekt célja, hogy demonstrálja a hidrogén gazdaságban való szerepét, különösen az energia tárolása és a nehézipar dekarbonizációjának támogatása terén. A Groningen projekt Hollandia azon törekvéseit támogatja, hogy vezető szerepet töltsön be a hidrogéntechnológia alkalmazásában Európában. 

Hollandia: Appingedam hidrogénprojekt 

Appingedam városában, Hollandiában megvalósuló projekt az ország egyik legambiciózusabb hidrogén kezdeményezése. A projekt célja, hogy létrehozzon egy zöld hidrogénalapú ökoszisztémát, amely az ipari, közlekedési és lakossági szükségleteket is kielégíti, elősegítve ezzel a régió karbonsemlegességének elérését. A projekt fő célja, hogy demonstrálja a zöld hidrogén széleskörű ipari és lakossági alkalmazásának lehetőségeit egy integrált rendszeren keresztül. A projekt magában foglalja a megújuló energiaforrásokból – mint a szél- és napenergia – előállított hidrogén gyártását, tárolását és szállítását, így biztosítva egy fenntartható és zéró kibocsátású energiaellátási láncot. A projekt jelenleg a fejlesztési és tesztelési szakaszban van, azzal a céllal, hogy a közeljövőben valós körülmények között is megkezdődhessen a hidrogénalapú rendszerek alkalmazása. A projekt sikere nemcsak Hollandiában, hanem nemzetközi szinten is úttörő lehet, példát mutatva arra, hogy a hidrogén hogyan integrálható a jövő fenntartható energiarendszereibe. 

Hollandia: Uithoorn hidrogénprojekt 

Uithoorn városában 14 üres házat alakítottak át, hogy tesztelhessék a zéró kibocsátású hidrogén tüzelőanyagon működő háztartási fűtési rendszereket. Az eredeti földgázhálózatot módosították, hogy hidrogént szállíthasson a világ első 100%-ban hidrogén kazánján keresztül. Ez a pilotprojekt fontos tapasztalatokkal szolgál a meglévő gázinfrastruktúra átalakításához és a hidrogénalapú otthoni fűtés teszteléséhez, anélkül, hogy zavarná a helyi lakosokat vagy a környezetet.  

Németország: H2ME (Hydrogen Mobility Europe) 

Az H2ME projekt célja a hidrogénalapú mobilitás előmozdítása Európában a hidrogén üzemanyagcellás járművek számának növelésével és a hozzájuk szükséges töltőállomás-hálózat kiépítésével. A projekt keretében több mint 1400 üzemanyagcellás járművet helyeztek üzembe, és több mint 20 új hidrogén töltőállomást építettek ki. Az H2ME a hidrogén mobilitásának kereskedelmi életképességét demonstrálja Európában, és fontos lépést jelent a zéró kibocsátású közlekedés felé. 

Olaszország: Puglia Region Hidrogénprojekt 

Olaszországban, a Puglia régióban egy különleges projekt keretében a megújuló energiaforrásokat használják fel zöld hidrogén előállítására. A projekt célja a helyi megújuló energiaforrások, mint például a szél- és napenergia maximális kihasználása a hidrogén előállításához, ami aztán energiatárolásra és tiszta üzemanyagként való felhasználásra kerül. Ez a kezdeményezés kiváló példa arra, hogyan lehet integrálni a hidrogéntechnológiát a meglévő energiaellátási rendszerekbe, csökkentve ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

Egyesült Királyság: HyNet North West 

A HyNet North West projekt célja, hogy létrehozzon egy integrált hidrogén- és szén-dioxid-kezelési hálózatot Északnyugat-Angliában. A projekt magában foglalja a zöld hidrogén előállítását, amelyet ipari folyamatokban és közlekedésben, valamint lakossági fűtésben is fel lehet használni. A HyNet jelentős mértékben hozzájárulhat az Egyesült Királyság karbonsemlegességi céljainak eléréséhez, és modellt szolgáltathat más régiók számára is. Az FGSZ (Földgázszállító Zrt.) és a Miskolci Egyetem közösen egy két fázisból álló projektet indított el. Ennek célja egy pilot keretében olyan rendszerelemek építése, vizsgálata és tesztelése, amelyek lehetővé teszik a maximum tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítását.  

A fentiprojektek modellt szolgáltathatnak a zöld hidrogén potenciáljának jövőbeni kiaknázására. Minden projekt egyedi kihívásokkal és lehetőségekkel rendelkezik, de közös céljuk a hidrogén, mint tiszta, fenntartható energiaforrás felhasználásának előmozdítása. A hidrogéntechnológia előnyei és az ezzel járó kihívások, valamint a szakmai képzések növekvő jelentősége rávilágítanak a hidrogén alapú fűtési megoldások hatalmas potenciáljára a karbonsemlegesség felé vezető energetikai átmenetben. A technológia fejlődésével és a társadalmi elfogadottság bővülésével a hidrogén egyre inkább meghatározó szerepet tölt be a jövő fűtéstechnikájának alakításában, elősegítve ezzel egy fenntartható és karbonsemleges jövő megvalósulását. Ez a fejlődés nemcsak új lehetőségeket nyit meg a fűtési rendszerek terén, hanem előremutató lépést jelent az energetikai átállás és a környezettudatos innovációk útján, megvilágítva az utunkat egy tisztább, zöldebb jövő felé. 

Szerző: Pethő Gábor
A teljes cikk a VGF oldalán megtalálható: https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2024/aprilis/7671-hidrogen-a-jovo-futestechnikaja

A Remeha & Hollander Techniek üzembe helyezi az első 100%-os hidrogénüzemű kazánját

A Remeha és a Hollander Techniek üzembe helyezte az első ipari, 100%-os hidrogénüzemű kazánt a közüzemi piacon. Zöld hidrogénnel, hibrid hőszivattyúval és zöld propánnal fűtött irodaház került kialakításra az együttműködésnek köszönhetően.
A Hollander Techniek – a közüzemi piacon kereskedelmi és ipari műszaki szolgáltatásokat nyújtó cég – apeldoorni fióktelepén a közelmúltban egyedülálló fenntartható fűtési rendszer került megvalósításra az ipari piac első 100%-os hidrogén üzemű kazánjával. A Hollander Techniek 1998-ban épült, 5500 m² összterületű központi irodája 400 alkalmazottnak ad helyet. A hidrogénfűtést egy 2 évig tartó kísérleti projektnek szánják a hidrogén nagyobb épületekben történő alkalmazására.
A Hollander Techniek meglévő és új épülete
Egy bővítési igényből adódóan a jelenlegi épület mellett a cég várhatóan 2025-ben egy új, összesen 3000 m² alapterületű épületet fog használni ugyanazon a telken. Mivel egyik épülethez sem áll földgáz rendelkezésre, a 100%-ban zöld hidrogénnel működő kazán mellett a fűtést hibrid hőszivattyú és zöld propángázzal működő kazán is biztosítja. Ez utóbbi alkalmazást csak kiegészítőként használják a nagyon hideg napokon.
Az első gyártó Hollandiában
Ezzel a kísérleti projekttel a Remeha az első gyártó, amely nagyobb teljesítményű hidrogénkazánt telepít. A Hollander Techniek egy Quinta Ace H2 100% készüléket, egy 100% hidrogén tüzelésű kazánt használ, amely 40 kW teljesítménnyel bír. Effenca MT40 hőszivattyú és két Quinta Ace 45 kazán egészíti ki – kaszkád elrendezésben –, a hőközpontot, melyeket egy miTera Plus rendszervezérlő vezérel.
Az épület, az ügyfelek és a munkatársak felkészítése a fenntartható jövőre.
A Hollander Techniek évek óta dolgozik azon, hogy egész működését fenntarthatóbbá tegye.
Erik Hollander vezérigazgató így írja le a helyzetet:
“Az épülő új létesítmény mellett azt is szeretnénk elérni, hogy jelenlegi épületünket még fenntarthatóbban fűtsük és csökkentsük CO2 kibocsátásunkat.”
„Ez nem volt olyan egyszerű. Meglévő épületünk szigetelési paramétereiből, valamint az Apeldoorn-Noord üzleti park korlátozott elektromos kapacitási lehetőségeiből, járműparkunk egyidejű villamosításával együtt, valamint az épülő épület kapacitásigénye, a teljesen elektromos hőszivattyús fűtési megoldást nem tette lehetővé. Apeldoorn-i partnerükkel, a fenntartható beltéri klímamegoldások gyártójával, a Remeha-val egyeztetve egy új rendszermegoldást választottunk. Valamennyi megoldás együttesen – beleértve a meglévő WKO rendszerünket is – segít elérni azt a törekvésünket, hogy épületeinket 2025-re CO2 -semlegessé tegyük.
Hollander egy második fontos motivációról is beszél:
„Szeretnénk élen járni az energiaátállásban, ezért is nagyon fontos, hogy sok ismeretet szerezzünk a hidrogénről: milyen technikáról is van szó, hogyan képezzük az embereinket? Hogyan lehet biztonságosan dolgozni a hidrogénnel? Mindezért döntünk úgy, hogy saját üzlethelyiségeinket fenntarthatóbbá tesszük hidrogén felhasználásával.”
A Remeha nagyon komoly tapasztalattal rendelkezik már a hidrogénprojektekben.
2017-ben kezdte meg az első lakossági hidrogénüzemű kazán fejlesztését. 2019 óta széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik az otthonok hidrogénnel történő fűtésében. 2019-ben a Remeha részt vett egy rozenburgi apartmankomplexum hidrogénnel történő fűtésében. Akkoriban ez volt az első hidrogén alkalmazás a világon lakóépületben. Ezt azóta egymás után követték a sikeres Remeha hidrogénprojektek meglévő és új otthonokban.
A közületi épületek hidrogénprojektjei a logikus következő lépés. A Remeha bevált földgázkazán-platformokat használ a lakó- és nem lakóépületek hidrogénkazánjaihoz, amelyek hőszivattyúkkal vagy akár propánnal kombinálva a legmagasabb szabványoknak is megfelelnek. A közműpiac számára elérhető a jól ismert Quinta platform, amely lényegesen nagyobb teljesítményekben is elérhető.
A Remeha három különböző teljesítményű 100%-os hidrogén kazánt fejlesztett ki kísérleti projektekhez: a Tzerra Ace H2 100% 28C, a Tzerra Ace H2 100% 34C és a Quinta Ace H2 100% 45. A Remeha várja az infrastruktúra rendelkezésre állását, ill. a vonatkozó törvényeket, rendeleteket a kereskedelmi hidrogénkazánok piaci bevezetéséről.
Maurice Meulenbrugge, a Remeha megújuló gáz termékmenedzsere elégedett az új projekttel:
A Remehánál a fenntarthatósághoz vezető több útban hiszünk: gáz-, villany- és távfűtés-hálózatban.
„A megoldást a környezetnek és a meglévő infrastruktúrának megfelelő energiahordozók kombinált használatában látjuk. A hidrogén ígéretes energiahordozó. Különösen a közületi alkalmazásokban, ahol a szükséges teljesítmény gyakran magas, lehetőségünk van a CO2 kibocsátás jelentős csökkentésére hidrogénnel. Ezért is örülünk, hogy a Hollander Techniekkel együtt futtathatjuk ezt a kísérleti projektet, különösen azért, mert olyan hidrogén felhasználására vonatkozik, amelyet megújuló forrásokból, például szél- és napenergiából származó energiával állítanak elő.”
Újdonság a Hidrogén felhasználása hibrid rendszerben
Meulenbrugge egy második újdonságról is beszél a projektel kapcsolatban: „A hibrid rendszerek telepítése országosan elsődleges prioritású. Korábban még soha nem vezéreltek központi rendszervezérlővel egy hibrid hőszivattyút, egy 100%-os hidrogén kazánt és két tartalék propánkazánt kaszkád elrendezésben. Ezzel a projekttel a Remeha bemutatja, hogy a hidrogén része lehet az üzleti létesítmények kényelmes fűtésének, és ezáltal a Hidrogén szerepet játszhat a fenntartható rendszermegoldásokban. Ezzel hozzájárulunk egy élhetőbb lakókörnyezet kialakításához.”

START 2024 – Energiahatékonyság és komfort konferencia

A Remeha idén is részt vett a START Épületgépészeti Évindító kiemelt szakmai programján a Lurdy Házban.
A rendezvény kereteiben standunknál a Remeha lakossági, ipari és hidrogén kazánjairól, hőszivattyúiról, más egyéb termékeiről illetve a szervizünk új szolgáltatásairól kaphattak részletes információt szakképzett kollégáinktól.
Az eseményről szóló teljes cikket itt olvashatja el: https://epuletgepesz.hu/2024/02/16/start-epuletgepeszet-evindito-2024-megsz-magyar-epuletgepeszek-szovetsege-osszefoglalo/

 

Bemutatkozik az Elga Ace All-in-one

A Remeha a VSK 2024 kiállításon bemutatja az Elga Ace all-in-one hibrid hőszivattyút, melyet VSK 2024-díjra jelöltek.🏆
A készülék egy innovatív beltéri klímamegoldás, amely egyesíti a hőszivattyú és a központi fűtési kazán funkcióit egyetlen készülékben.
Az új rendszer telepítési ideje mintegy 30 százalékkal csökkent.
Az Elga Ace All-in-one a Remeha megoldása a 2026-tól életbe lépő szabályozásra, miszerint kazáncsere esetén legalább hibrid hőszivattyús rendszert kell telepíteni Hollandiában.
A termék várhatóan a 2024-es második negyedévben kerül piacra.
A Remeha úgy látja, hogy a fogyasztók egyre tudatosabban választanak hibrid vagy teljesen elektromos hőszivattyús rendszert.
A cég 2023 augusztusában megnyitotta Hollandia legnagyobb hőszivattyúgyárát, amelynek maximális gyártási kapacitása 140 000 db hibrid hőszivattyú évente.
A Remeha továbbá élményközpontot nyitott Arnhemben és Haarlemben, ahol a fogyasztók minden hőszivattyúval kapcsolatos felmerülő kérdésükre választ kaphatnak.

 

 

Jobb életkörülmények megteremtése

A Remeha a VSK 2024 szakkiállításon különleges, fenntarthatóságra összpontosító kiállítási térrel jelenik meg. Ezért lett az idei év témája a: “Jobb életkörülmények megteremtése”
A vállalat használt tágulási tartályokból készült színházi lámpákkal, kazánok csomagolóanyagaiból készült bárpulttal, és néhai anyagból készült reklámfelületekből varrt táskákkal mutatja be elkötelezettségét a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt. A stand tervezése során a Remeha nem használ fapadlót, ezzel 500 négyzetméternyi faanyagot takarít meg. További cél, hogy a VSK vásáron bemutassa a legújabb fenntartható beltéri klímamegoldásokat, beleértve az Elga Ace all-in-one, a hibrid hőszivattyú és a központi fűtési rendszerek egyesített eszközeit.
A Remeha hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóság fontos szempont a telepítési szektorban, és aktívan támogatja a telepítőket az energiaátállás sikerességében.
A vállalat standjának kialakításában az újrahasznosított anyagok széles körét használják fel, és a vásár után is tovább hasznosítják azokat.

 

Go to Top