Műszaki fogalmak

A fűtő kazánok csak fűtési feladatot látnak el (S).

A fűtő kazánok másik típusa (DS), rendelkezik beépített váltószeleppel mely segítségével alkalmas külső indirekt melegvíztároló fűtésére is. Így biztosítható a melegvízellátás.

Általában a fűtő kazánok (S) is felszerelhetőek külső váltószeleppel, mellyel fűthető az indirekt melegvíztároló.

A kombi kazánok két funkciót látnak el: fűtik az épületet/lakást és közvetlenül használati melegvizet (HMV) biztosítanak.

Álló, vagy fali kazán, beépített melegvíz tartállyal, amelynek vízét a kívánt hőmérsékleten tartja.

A kondenzációs kazánok nagy hatásfokúak, mert a földgáz elégetésekor keletkező vízgőz rejtett hőjét is hasznosítani tudják.

Az időjárásfüggő szabályozás nem a szobahőmérséklet, hanem a külső hőmérséklet alapján szabályozza a házban a hőmérsékletet. Ily módon termosztatikus szelepekkel egyénileg szabályozhatja otthona helyiségeinek hőmérsékletét.

A kazánok által termelt fűtővizet irányítja vagy a külső indirekt melegvíztároló fűtésére, vagy a fűtési rendszer felé.

Kombi kazánok melegvíztermelő képessége. Azt mutatja meg, hogy a kazán adott hőmérséklet különbség mellett (ΔT), adott idő alatt mennyi meleg vizet tud termelni (liter/perc).

A modulációs termosztátok (pl.: eTwist, iSense, qSense) lehetővé teszik a kazán teljesítményének folyamatos szabályozását. Ez biztosítja a pontos hőmérsékletszabályozást és a kazán teljesítményének a hőigényhez való igazítását. A modulációs szabályozás így nagyobb hatékonyságot ér el. A moduláció kihasználásával védjük a környezetünket is, mivel kevesebb káros anyag kerül kibocsátásra valamint energiát, pénzt takarítsunk meg.

Kommunikációs nyelv, amely segítségével a kazán a termosztátjával, szabályozójával kommunikál. Ez azt jelenti, hogy az OpenTherm® termékek (központi fűtőberendezések és termosztátok) együtt tudnak működni egymással, ami pontos és energiatakarékos szabályozást biztosít.

A leadott és a bevitt energia viszonyszáma, amely azt jelzi, hogy a felhasznált energiamennyiség hány százaléka hasznosult hővé.

A kazán azon alkatrésze, amely a tüzelésből származó hőt a fűtési víznek adja át.

A szén-dioxid, többek között a földgáz égése során keletkezik, és részben felelős például az üvegházhatásért.

Nitrogén-oxidok kibocsátása, amely például a földgáz égési folyamata során keletkezik, és részben felelős a „savas eső” jelenségéért. A modern központi fűtési kazánokban lévő égő a lehető legkisebbre csökkenti a NOx-kibocsátást, csökkentve ezzel a környezet terhelését.