Hasznos információk – Energiatakarékosság

A szabályozás fontosságáról

Lakásunk hőmérsékletéről a beszerelt fűtési rendszer gondoskodik, ugyanakkor minden rendszernek egyik fontos – talán legfontosabb – eleme a fűtésszabályozó, vagy egyszerűbben fogalmazva, a szobatermosztát. Ez a készülék biztosítja, hogy rendszerünk valóban észrevétlenül működhessen, s otthonunk légterét a nap minden szakában megfelelő hőmérsékleten tartsa.

A fentiekből is kitűnik, igen körültekintően kell eljárnunk, amikor a beszerelt, vagy beszerelendő fűtési rendszerünkhöz szabályzó termosztátot választunk. Milyen szempontok szerint tegyük ezt, adódik a kérdés. Számít-e a márka? A drágább valóban jobb is? Hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, előbb meg kell néznünk, hogyan működik a fűtésszabályozó.

A termosztát a legoptimálisabb esetben a lakás fűtött légterének egyik referenciapontján helyezkedik el. A készülék a beállított értéket figyeli, s ha ez alá csökken a lakás levegőjének hőmérséklete bekapcsolja a fűtési rendszert, ha e fölé megy, akkor pedig leállítja azt. Jellemző érték az un fűtési hiszterézis, ez az a hőmérséklet különbség, amelyet a termosztát a beállított értékhez viszonyítva figyel, ez az egyszerűbb készülékek esetében általában 0,5-1 fok közé esik, a modernebb, programozható szabályozók esetében ez az érték változtatható. Mint látható, magából a működésből adódóan kulcsfontosságú, hogy a termosztát hogyan vezérli fűtési rendszerünket. A mai energiahordozó árak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy a kazán valóban csak addig működik-e, ameddig szükség van rá, vagy még akkor is fűti lakásunk légterét, amikor az már egyáltalán nem indokolt. Egy rosszul működő, vagy a fűtési rendszerhez nem megfelelően illeszkedő termosztát jelentős összeggel emelheti meg fűtési számlánkat, s szélsőséges esetben akár a készülék meghibásodásához vezethet, idő előtti elhasználódását okozva.

Az eu.bac – vezető nemzetközi épületgépészeti, épületautomatizálási rendszereket gyártó cégek csoportosulása – kutatása szerint az európai energiafelhasználás 40%-át a lakó és középületek fűtése teszi ki. Megdöbbentő szám, főleg annak tekintetében, hogy a környezetszennyezésért elsősorban az ipari termelést teszi felelőssé a köztudat. Az, hogy a lakások és a középületek közel olyan mértékben részesülnek az energiafelhasználásból, mint az ipari termelés, egyértelműen meghatározó tényezővé teszi a szektort a környezetszennyezésért felelős elemek között. Nem elhanyagolható tény tehát ebből a szempontból sem, hogy a lakásokban, közintézményekben működő fűtési rendszerek a lehető legoptimálisabb módon működjenek, biztosítva az észszerű energiafelhasználást. Az eu.bac véleménye szerint megfelelő és korszerű rendszerek használatával akár negyedére is csökkenthető a köz- és magánépületek energiafelhasználása.

A piacon ma kapható fűtésszabályzók palettája igen széles. Áruk néhány ezertől több tízezer forintig terjed, megtalálhatjuk közöttük az egyszerű manuális típusokat, valamint a legmodernebb technológiát képviselő, programozható, távfelügyeletet is biztosító intelligens készülékeket. Rengeteg neves és névtelen gyártó kínál termosztátot, választani tehát nem könnyű, laikusként talán lehetetlen feladatnak tűnik a legjobb megoldást megtalálni. Ami ebben az esetben is ajánlatos, forduljunk szakemberhez.

Cégünk ajánlatában a fűtési rendszerek valamennyi eleme megtalálható, így természetesen a fűtésszabályzók széles palettája is. A REMEHA B.V. 1935-óta van jelen a fűtési rendszerek piacán, a majd egy évszázados tapasztalat egyértelműen garanciát jelent a legmagasabb szakmai kompetenciára, ezért a lehető választás otthona fűtési rendszerének valamennyi elemét cégünk termékkínálatából választani.

REMEHA szabályozói között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb készüléket, egyúttal pedig – amennyiben a fűtési rendszer többi eleme is termékkínálatunkból kerül ki – garanciát nyújtanak arra, hogy fűtési rendszere a lehető legenergiatakarékosabban fog működni.

Szabályozóink a legszélesebb kínálatot biztosítják, az egyszerű és olcsó készüléktől a professzionális, jövőbe mutató műszaki színvonalat képviselő, szolár rendszerekhez is illeszkedő készülékekkel bezárólag mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb választást.

Termékeink jelentős részét teszik ki a korszerűbb színvonalat képviselő, digitális termosztátok. Ezek között megtalálhatja az egyszerűbb kivitelűeket –  Remeha qSense digitális termosztátok -, valamint a huszonegyedik század technológiáját képviselő, programozható szabályzókészülékeket: Remeha iSense időprogramozású termosztátot, az időjárásfüggő szabályozásra alkalmas Remeha c-Mix modullal akár több fűtési körre is. Amennyiben a legkorszerűbb technológiát képviselő szolár rendszerünkhöz kíván szabályzókészüléket választani, a speciálisan ehhez a technológiához kifejlesztett RemaSol szolár szabályzónkat ajánljuk figyelmébe.

A kazánok biztonságos indítása

Az ősz kezdetét  jelző  első néhány hideg napban általában elég gyorsan túl vagyunk a fűtési szezon indításán, de a fűtőberendezések, kazánok  – hála a menetrendszerűen beköszöntő vénasszonyok nyarának -,  általában november közepéig sehol nem üzemelnek teljes kapacitással.  A korszerű kazánok, kondenzációs kazánok beindítása sokszor csak egy gombnyomást igényel.  A hosszú nyári leállás során viszont bekövetkezhetnek olyan események, melyek veszélyeztethetik fűtésünk megbízható, folyamatos működését, így az indítás előtt érdemes néhány alapvető ellenőrzést elvégezni. Ha már túl vagyunk a kazán szezon kezdeti indításán, akkor sem késő az alábbi lépéseket elvégezni.

A kazán beindítása előtt feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a füstgázok elvezetése biztonságosan megoldott. Ellenőriztessük kéményünket szakemberekkel, és szükség esetén tisztíttassuk ki azt. A kéményünkbe sokféle szennyeződés kerülhet (építési törmelék, madártetem stb.), melyek mind akadályozzák a füstgázok megfelelő kiáramlását.
Érdemes ellenőriznünk továbbá a kondenzvíz megfelelő elvezetését is. Mielőtt a kazánt beindítjuk, ellenőrizzük a tüzelőanyag csatlakozását. Gázüzemű kazánoknál az esetleges gázszagra figyeljünk a központi gázcsap megnyitását követően, amely hibás tömítésre utalhat.Fontos a kazán megfelelő szintű feltöltését is ellenőrizni. Nyitott tágulási rendszerek esetében a kazán mellett lévő töltő-ürítő csonk segítségével töltsük fel vízzel a tágulási tartályt egészen addig, amíg a levezető cső végén nem szivárog a víz. Zárt tágulási rendszernél nyomásmérő jelzi a megfelelő feltöltöttséget. A kazánok 1,5-2 bar nyomás mellett üzemelnek, minimális feltöltöttségi szintjük 1 bar lehet. A feltöltés itt is a töltő-ürítő csonk segítségével történhet.

A fűtés hatékonyságával kapcsolatban fontos a rendszerben keringő víz minősége. Túl friss, kemény és nem megfelelő kémhatású víz használata esetén vízkövesedés és elektrokémiai korrózió is előfordulhat. Több cég kínál megoldást a fűtési rendszerek hatékonyságának javítására és annak megőrzésére. A Spiroangyal hálózat szakemberei különböző adalékanyagokkal mossák át a fűtési rendszert, ezáltal biztosítva annak tökéletes működését. A víz minőségét vízkő- és korrózióképződés elleni inhibitorral biztosítják, mely alkalmas alumínium rendszerösszetevők védelmére is.
A fűtés hatékonyságával kapcsolatban fontos továbbá, hogy milyen fizikai állapotban van a teljes fűtési rendszer. Új megoldások telepítése során idegen anyagok kerülhetnek a fűtéscsövekbe (szerelési törmelék, fémforgács, kenőanyagok stb.), régi rendszereknél pedig iszap, korróziós üledék és vízkő akadályozhatja a tökéletes működést. A Spiroangyal hálózat által használt iszapeltávolító és rendszertisztító folyadékok lebontják és diszpergálják a korróziós folyamatban keletkező törmeléket, eltávolítják a zsíros és olajos szennyeződéseket, valamint az építési törmelékeket. Az adalékanyagos kezelés így hatékonyan állítja helyre a rendszer hőleadását.

A korszerű kazánok, kondenzációs kazánok több biztonsági ellenőrző berendezéssel vannak ellátva, így nem megfelelő működés esetén azonnal leállítják a rendszert. Első indításkor arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a biztonsági berendezések megfelelően működnek-e. Indításkor figyeljünk a lángra, mivel a robbanásszerű gyulladás komoly problémára utalhat. Ha a felfűtés során a víz hőmérséklete eléri a 90°C fokot, és az égő továbbra sem kapcsol le, az szintén meghibásodásra utal.

Kézrátétellel ellenőrizzük a keringető-szivattyú megfelelő működését. Ha érezzük a szivattyú rezgését, és ha az a fűtés beindulását követően hamarosan átmelegszik, rendben működik. Ha a szivattyú nem indul és a kazán is hamarosan leáll, nagy valószínűséggel megszorult. Az indítást követően elengedhetetlen a rendszer termikus légtelenítése. A fűtőrendszerben lévő oxigén és egyéb gázok – amellett hogy zajossá teszik a rendszert -, csökkentik annak hatékonyságát és növelik a korrózió veszélyét. A légtelenítés első lépéseként fűtsük fel a rendszert a maximális hőfokra, majd ezt követően kapcsoljuk le a kazánt. A vízben lévő gázok így nagyjából fél óra alatt tökéletesen kiválnak a vízből és a fűtőkör legmagasabb pontjára jutnak. Az itt található légtelenítő szelep segítségével tudjuk a felgyülemlett gázokat eltávolítani. Automata légtelenítő szelepek esetén a légtelenítéssel nincs további tennivalónk, manuális szelepeknél csavarhúzó segítségével kell kiengednünk a fölösleges gázokat a rendszerből. Ha nem pusztán szezonális újraindításról van szó, hanem valami matt a teljes rendszerben vízcsere történt, a légtelenítési folyamatot legalább háromszor ismételjük meg, mivel a második és harmadik felfűtést követően is gázok válhatnak ki a vízből.

Ha a légtelenítést követően a fűtés hatékonyan és csendesen üzemel, már csak a radiátorszelepeket érdemes ellenőrizni. A hagyományos szelepeket többször csavarjuk ki és be, hogy ezzel is gátoljuk a vízkő lerakódást. Ha a szelepek nem mozdulnak, valószínűleg cserélni kell őket a vízkövesedés miatt.

Termosztatikus szelepeket csak úgy tudjuk ellenőrizni, hogy az adott fűtőtest melegszik-e avagy sem. Ha a szelep nem nyit vagy nem zár, valószínűleg besült a nyár folyamán. Ebben az esetben a szabályozó termosztát kerekét húzzuk le a szelepről, és fogóval mozgassuk meg a szelepzárat.

Tartsa karban kazánját és fűtési rendszerét nyáron!

A gázkészülék karbantartása nagyon fontos feladat. A rendeltetésszerű használat során is az alkatrészek kopnak, szennyeződnek, elállítódhatnak. A biztonságos és gazdaságos üzemeltetésnél ezért fontos szempont, hogy a gázkazánt évente szakemberrel ellenőriztessük, nem véletlen, hogy a jótállás érvényesítéséhez ez kötelező is. Minden évben kívánatos a készüléket szervizelni, mert így nem csak a biztonságos működés garantált, de megakadályozhatóak a későbbi esetleg költséges meghibásodások is. Ezen kívül hangsúlyos szempont az is, hogy a rendszeres karbantartás az, ami a készülék hatásfokát, a gazdaságos üzemelést fenntartja.

A fűtési szezonban sokan hívnak szakembert olyan meghibásodás miatt, amit egy karbantartással el lehetett volna kerülni, pedig a kazán karbantartása nem szezonfüggő, bármikor elvégezhető feladat. Sokan nem figyelmetlenség, hanem spórolás miatt nem végeztetik el az éves karbantartást, pedig éppen a szennyeződések lerakódása miatt rosszabb hatásfokkal működő berendezés üzemeltetése magasabb költségekkel jár. A szükséges ellenőrzések és karbantartási munkálatok ára évi néhány ezer forint, ami nem nagy befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy elmaradása esetén nagyobb a szezonban történő meghibásodás valószínűsége, amikor a szakcégek nagy része túlterhelt és akár napokat is várni kell a hiba elhárítására nem beszélve a javítás költségéről, ami meghaladja a karbantartás költségét. Ezen kívül az elhanyagolt készülék a drágább üzemelés mellett szélsőséges esetben veszélyt is jelenthet az épületben lakó emberek számára. Érdemes ezért még nyáron, előre tervezhető módon elvégeztetni a gázkazánok éves karbantartását.

A kazán karbantartása elsősorban az égőtér és a hőcserélő tisztításából, a készülék újbóli beszabályozásából, valamint a tágulási tartály és biztonsági szelepek ellenőrzéséből áll. Ezzel nem csak az esetlegesen meghibásodott alkatrészek cseréje oldódik meg, így egyéb problémák is megelőzhetőek.

A szennyeződések miatt romlik a kazán hatásfoka és kevesebb kinyert hő származik megegyező gázmennyiség elégetéséből. A beszívott égési levegőben lévő por ráéghet a hőcserélőre és idővel eltömítheti. Ennek következménye, fokozatosan romlik az égőtér frisslevegő ellátása, amely tökéletlen égéshez és előbb-utóbb a kazán leállásához vezethet.

Továbbá nem elhanyagolható szempont a karbantartás során a kazánon kívül megvizsgálni a teljes fűtési rendszert is , hiszen a kazánban lerakódó szennyeződések nagy része a keringő fűtési vízből származik. A korrózió, az ebből adódó lerakódások valamint a vízkőképződés ún. inhibitorok (adalékanyagok) a fűtési vízhez való hozzáadásával megakadályozható, így nagymértékben csökkentve a kazán elszennyeződését. A napjainkban egyre kifinomultabb és ezáltal drágább fűtési rendszerek védelme  jelentősen fokozható a néhány ezer forintért megvásárolható inhibitorok alkalmazásával. Azonban az inhibitorok csak a teljesen kitisztított, átmosott rendszerekben tudják hatásukat kifejteni, amihez szintén szakember segítségét kell kérni. Abban az esetben, ha már a korábbiakban a rendszer fel lett töltve inhibitorokkal, évente ellenőrizni kell, hogy a rendszerutántöltések hatására nem csökkent-e koncentrációjuk és így hatékonyságuk a kívánt szint alá amennyiben igen akkor szükség esetén pótolni kell.

A karbantartási feladatokkal csak hozzáértő, és a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személyt szabad megbízni (legjobb, ha a kazánt gyártó cég márkaszervizével végeztetjük).

Fűtési takarékossági tippek

Hogyan és mennyi energiát takaríthatunk meg energiatakarékos fűtési rendszerekkel

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiatakarékos háztartási megoldások. A családok energiafelhasználását ma Magyarországon elsősorban olyan energiaforrások biztosítják, melyek Földünk rohamosan csökkenő fosszilis energiaforrásait kihasználva biztosítják a szükséges ellátást. Erőműveink nagy része vagy hazai barna és fekete kőszén hasznosításán alapulnak, vagy külföldről vásárolt földgázzal, illetve kőolajjal üzemelnek. Földünk fosszilis energiatartalékai végesek, így a jövő szempontjából is érdemes olyan alternatívákat találni a napi energiafelhasználással kapcsolatban, amelyek a jelenlegi gyakorlatnál gazdaságosabbak.

A környezettudatos fejlesztések és energiatakarékos berendezések használatával nem pusztán saját energiafelhasználásunkat tesszük jelentősen olcsóbbá, hanem hozzájárulunk a következő generációk megfelelő energiaellátásának biztosításához is.

Az energiaárak nem várt, rohamos növekedése is sokakat késztet olyan változtatások bevezetésére, amelyek a megszokott komfortérzet megtartása mellett lényegesen csökkentik a havi energiaszámlákat, és megvalósításuk optimális ár-érték aránnyal bír, így a szükséges ráfordítás hamar megtérül.

Az alábbi táblázat az energiatakarékos megoldások beruházási költségét és várható energiamegtakarítását hasonlítja össze:

Energiamegtakarítási
beruházás típusa
Energia-megtakarítási lehetőség
%
Energia-megtakarítási átlag
%
Beruházási költség
mFt
Beruházási költség átlag
mFt
Gázkazán cseréje,
hagyományos helyett
kondenzációs kazánra
15-30 22,5 0,5-0,8 0,65
Pótlólagos külső
falszigetelés
15-20 17,5 0,5-1,5 1
Nyílászárók cseréje
hőszigeteltre
10-15 12,5 0,5-1,5 1

ENERGIATAKARÉKOS MEGOLDÁSOK

A megfelelő hatásfokú és költséghatékony energiatakarékos fűtési rendszerek kiépítésének meghatározó szakasza az előzetes tervezés. A tervezés során figyelembe kell venni az épületszerkezet sajátosságait, a falak és a födémszerkezet hőáteresztő képességét, a szigetelést, valamint a nyílászárók minőségét. A tervezést feltétlenül bízzuk olyan szakemberre, aki a megfelelő számítások elvégzése után tesz javaslatotenergiatakarékos fűtési rendszerünk kiépítésére. Ha nem készülnek el a szükséges számítások, a háztartás fűtése nem lesz optimális. Alulméretezett rendszer esetén pótlólagos rásegítésre lesz szükség, amely ismételt beruházást jelent, valamint üzemeltetése is drágább. A túlméretezett rendszerek már a létesítés során többe kerülnek, működtetésük is többe kerül, és nagyobb terhet rónak környezetünkre.

Fontos továbbá a rendszer optimális beállítása is. A hazánkban legelterjedtebb cirkó rendszereknél figyelembe kell venni a kazánból távozó víz és a fűtőközegből visszatérő víz hőfokát. A hazánkban hosszú ideig használt 90/70°C hőmérséklettel működő rendszerek – ahol 90°C a fűtővíz hőmérsékletét és 70 °C visszatérő, lehűlt vízhőmérsékletet jelent – ma már korszerűtlenek. Fűtéstakarékossági szempontból sokkal ideálisabb a korszerű, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés, amely legfeljebb 60-65°C, vagy a padló- és falfűtések, amelyek 40-45°C vízhőmérséklettel működnek. Az ilyen rendszerek a fenti hőmérsékleteket is csak a leghidegebb téli napokon produkálják, a fűtési szezon legnagyobb részében ennél alacsonyabb hőmérséklettel üzemelnek, amennyiben modulációs szabályzót választunk a kazánhoz.  Így jelentős energiamegtakarítás érhető el, és a környezet terhelése is csökken.

Radiátoros fűtés esetén érdemes valamennyi helyiségben egyedi hőmérséklet szabályozását lehetővé tevő termosztatikus radiátor szelepeket alkalmazni, kivéve ott, ahol a központi termosztát van. Ez a megoldás megakadályozza a túlfűtést, a nem használt helyiségek hőmérséklete is szabályozható, melegebb időben pedig automatikusan csökkenti a radiátor hőleadását.

FŰTÉSI TANÁCSOK: MEGLÉVŐ RENDSZEREK HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE

A családok energia felhasználásának túlnyomó többségét a fűtés és a háztartási melegvíz előállítása adják. Jelenleg a városi háztartások legtöbbje gázüzemű fűtési rendszert használ. A hagyományos fűtési rendszerek közül környezetünk szempontjából az egyik legkedvezőbb a gázkazánok használata, mivel ebben az esetben kerül a legkevesebb környezetkárosító anyag (szén-dioxid, szén-monoxid, NOx) a légkörbe. Természetesen vannak megújuló energiára épülő megoldások is, mint például a hőszivattyús fűtési vagy szolár rendszerek. A szakértők által adott fűtési tanácsok szerint viszont a jelenlegi energia árak és kiépítési költségek mellett a leghatékonyabb és leggazdaságosabb – a befektetés megtérülési idejét is figyelembe véve – a kondenzációs gázkazánok használata.

Mivel az energiamegtakarítás ma Magyarországon is nemzeti érdek, kormányzati pályázati támogatás is nyerhető bizonyos pótlólagos beruházásokra, melyek csökkentik az energia felhasználást. Sajnos a rendelkezésre álló összeg viszonylag csekély, a keret hamar kimerül, ráadásul a pályázati összegek nagy része nem a leggazdaságosabb megoldásokat támogatja. Jelenleg a leghatékonyabb és leghamarabb megtérülő pótlólagos beruházás a meglévő kazánok időjárás-követő szabályzóval ellátott kondenzációs kazánra történő cseréje. Ennek ellenére a legtöbben a külső fal utólagos szigetelését, valamint a nyílászárók cseréjét választják, mert előzetesen nem kutatják fel a lehetőségeket, és szakembertől kért fűtési tanácsok nélkül vágnak bele a felújításokba. Az otthonunkat és jövőnket érintő jelentős beruházások előtt mindig alaposan tájékozódjunk, hogy hosszú távon melyik megoldással járunk a legjobban!

KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁNOK: A FŰTÉSTAKARÉKOSSÁG EGYIK ALAPPILLÉRE

A kondenzációs gázkazánok a ’80-as években jelentek meg először Hollandiában, a Remeha által kifejlesztett technológiának köszönhetően. Kedvező energiafogyasztásuk és környezetbarát működésük miatt mára már az országban eladott gázkazánok szinte 100%-a kondenzációs. Németországban 50%, Angliában és Ausztriában 25% körüli a kondenzációs gázkazánok számaránya. Ehhez a hatalmas térhódításhoz természetesen a megfelelő tájékoztatás, hozzáértő szakemberek képzése, valamint állami támogatás is hozzájárult. Angliában a kormány például adókedvezménnyel ösztönözte az új, energiatakarékos fűtési technológia bevezetését, sőt némely területen pedig egyenesen kötelezővé tette azt.

Magyarországon a kondenzációs gázkazánok aránya jelenleg nagyjából 5%, de a kedvező külföldi és hazai tapasztalatok miatt ez a szám várhatóan rohamosan nőni fog a közeljövőben. A jelenlegi csekély használatnak több oka is lehet. Napjainkban a tájékoztatás minimális, a média inkább foglalkozik a drágább és kevésbé hatékony új megoldásokkal (hőszivattyú, szolár technológia), de még a hagyományos, környezetet sokkal jobban terhelő szilárd tüzelőanyagokkal működő kazánok is nagyobb teret kapnak.

A KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁN MŰKÖDÉSE

A kondenzációs gázkazánok a ma elérhető legfejlettebb technológiát képviselik az energiatakarékos fűtési rendszerek között. Más gázkazánokhoz képest messze a legmagasabb hatásfokon működnek úgy, hogy károsanyag-kibocsátásuk, vagyis a levegőszennyezésük az elérhető minimumot közelítik meg. Energiamegtakarításuk a hagyományos korszerű kazánokhoz viszonyítva éves szinten legalább 20%, a régebbi kazánokhoz, illetve konvektorokhoz viszonyítva közel 30%.
A kiemelkedő hatásfok és energiamegtakarítás oka, hogy az égésnél keletkező vízgőz lecsapódik, és annak rejtett hőenergiája visszakerül a rendszerbe. A rejtett hő a víz elpárologtatásához szükséges. Amikor kondenzálódik a vízgőz, ez a hőmennyiség kerül ismét felhasználásra. Tovább növeli a hatékonyságot, hogy kondenzációs kazán esetében a régebbi technológiákkal szemben sokkal alacsonyabb hőmérsékleten távozik a füstgáz – 80°C alatt -, így kevesebb energia vész kárba a kéményen keresztül.

Milyen kazánt válasszunk tehát, ha meglévő készülékünket korszerűbbre, vagyis energiatakarékos fűtési rendszerre szeretnénk cserélni?  A Remehánál több megoldás közül választhat, otthonának, fűtési igényének és pénztárcájának megfelelően.