Pályázatok

Fűtéskorszerűsítés

Kazáncsere gázkazánról

Ahol gázkazán vagy turbós kazán cseréje esedékes, az uniós irányelveknek megfelelően 2016-tól már csak kondenzációs gázkazánt lehet a helyére beépíteni. Utóbbinak nagyobb a teljesítménye, emiatt költséghatékonyabb és a környezetvédelmi szempontoknak is eleget tesz. Konvektoros fűtés teljes cseréje esetén ehhez még pluszban hozzájön a radiátorok beépítése is. Természetesen minden helyzet egyedi a kazáncserénél, de iparági becslések ritkán teszik 1 millió forint alá a kazáncserével járó fűtéskorszerűsítés költségeit. Ha csak a kazán cseréjére van szükség, akkor ennél olcsóbban is megoldható a korszerűsítés.

Napelemes vagy elektromos fűtés

Többféle megoldás létezik, ha az otthonunkat napelemről működtetve tartanánk a megfelelő hőmérsékleten. Ezek közül az egyik legmodernebb és hosszú távon költséghatékonyabb a hőszivattyú, aminek a technikai tulajdonságai arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a fűtés mellett hűtse is a házat. Az ára ennek megfelelően borsos, technológiától függően 2-6 millió forint között van, de a napelem pályázat keretében 100%-os állami támogatás igényelhető. Kisebb, eseti kihasználtságú helyiségek esetén megoldás lehet a hűtő-fűtő klíma használata is. Kisebb házak, lakások esetén vagy a fűtési rendszer kiegészítésére fűtő-, illetve infrapanel is szolgáltathatja a meleget. Előbbiek beépített termosztáttal rendelkeznek, így a megfelelő modelleket akár a telefonunkról is irányíthatjuk.   A felhasználás módjától függően (csak kiegészítő vagy teljes rendszer) az ára széles skálán mozog, néhány százezer forinttól akár 1-1,5 millió forintig is terjedhet.

Meglévő fűtési rendszer automatizálása

Kisebb költséggel jár, de jelentős hatékonyságnövekedés érhető el az erre alkalmas rendszerek esetében a fűtés automatizálása. Az automatizálás lényege, hogy fűtőtestenként szabályozni lehessen, hogy mikor és melyik helyiségben, milyen fűtésre van szükségünk.

A szigetelés fontossága

A fűtéskorszerűsítés nem áll meg a fűtőegység és az ezeket kiszolgáló berendezéseknél; legalább ilyen fontos a hatékonyság érdekében a megfelelő szigetelés. Az ingatlan be- vagy ráépített szigetelése, illetve a nyílászárók minősége tartozik ebbe a kérdéskörbe. Egy bejárati ajtó vagy egy-két ablak cseréje akár 2-300 ezer forintból is megvan, de egy korszerűtlen vagy rossz minőségű hőszigetelés kijavítása, ahol teljes nyílászáró-cserére is szükség van, több millió forintba is kerülhet. Fűtéskorszerűsítés esetén érdemes észben tartani, hogy a kazán és a napelemes rendszerek rendszeres, évente legalább egy karbantartást igényelnek a fenntartható működéshez.

Családi ház korszerűsítése

Nézzünk meg konkrét példákat a fűtéskorszerűsítésre. Először egy olyan háznál számoltuk ki a korszerűsítés költségét, amelynél régóta érik a konvektor és kazáncsere, de a megfelelő hőtartáshoz további munkálatokra is szükség van. Ezen felül cserélni szükséges a régi fa ablakokat és a bejárati ajtót, illetve egy külső szigetelés is kell a megfelelő hőszigeteléshez – röviden teljes felújítást igényel az ingatlan. A hőszivattyú telepítésénél a spektrum olcsóbb felével számoltunk és hárommillió forintos költséget vettünk alapul. Ebben a napelemes rendszer még nincs benne, arra újabb hárommillió forintos kiadással számoltunk. Ha a szigetelési munkálatokra további egy-egy millió forintot számolunk, akkor összesen nyolcmillió forintot kell szánnunk a felújításra. A gyakorlatban az árakat természetesen számos tényező befolyásolhatja.

Belvárosi lakás korszerűsítése

A második példában egy belvárosi lakást vettünk alapul, ahol egy meghibásodás miatt kell kicserélni a kazánt, de a hatékonyság növeléséhez a régi fa ablakok cseréjére is szükség van. Emellett ki szeretnénk használni a modern technológia adta lehetőségeket és programozhatóvá tennénk a lakásban működő fűtési rendszert. Csak a kazán cseréje 4-500 ezer forint körüli összeget tesz ki, négy egyszárnyú ablak cseréje pedig a méretétől és munkadíjtól függően szintén ugyanekkora összeget visz el. Az automatizálás a legolcsóbb az elvégzett munkálatok közül, már 1-200 ezer forinttól elérhető, így egy kis kerekítéssel egymillió forintból kényelmesebbé és költséghatékonyabbá tehetjük a fűtési rendszert.

Miből finanszírozzuk?

Egy többi millió forintos kiadást kevesen tudnak zsebből kifizetni, de erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen különböző állami támogatások és piaci hitelek is rendelkezésre állnak, ha külső forrást vonnánk be a felújítás finanszírozásához.

Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram

Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel

A pályázat célja a széndioxid-kibocsátás csökkentése energiahatékonysági felújításokkal. A támogatás a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer keretében, vissza nem térítendő alapon érhető el. A pályázatra magánszemélyek nyújthatnak be, akik a pályázattal érintett lakóépület tulajdonosai. Többféle tevékenységet támogatnak, beleértve a fűtési rendszerek korszerűsítését és a hőtermelő berendezések cseréjét.

Itt az Új Otthonfelújítási Támogatás 2024-ben!

Az Otthonfelújítási támogatás 2024 célja, hogy elősegítse a családi házak energetikai korszerűsítését, hozzájárulva ezzel a lakosság energiaszuverenitásának növeléséhez, valamint az ország energiafüggetlenségének és energiahatékonyságának javításához. A kormány a lakossági energiafogyasztás csökkentését és a megújuló energiaforrások használatának bővítését tűzte ki célul, különös tekintettel a “Kádár kockák” és más 1990 előtt épült családi házak korszerűsítésére. A program júniustól lesz pályázható, és társadalmi egyeztetésre kerülnek a részletek.

A 2024-es Otthonfelújítási támogatás lényege, hogy 108 milliárd forint keretösszegű támogatással segíti a családi házak energetikai korszerűsítését, amely magában foglalja a nyílászárók cseréjét, szigetelést, valamint a fűtés- és használati melegvíz-rendszer modernizálását. A támogatás igénybevételéhez 7 millió forintos beruházás szükséges, melyből 1 millió forint az önerő, a fennmaradó összeg pedig egy kedvezményes hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában érhető el.

A támogatás célja, hogy legalább 30%-os energiamegtakarítást érjen el, amelyet energetikai tanúsítványokkal kell igazolni.

A kedvezményes hitel része a programnak az EU-s RePower forrásból származik, és három pillérből áll: önerő, vissza nem térítendő támogatás, és kamatmentes hitel. A támogatás mértéke 2,5 és 3,3 millió forint között mozog, a járás fejlettségétől függően, míg a hiteltörlesztő részletek 25 és 36 ezer forint közöttiek, nyolc éves visszafizetési idővel.

Összehasonlítva a korábbi, 2021-2022 közötti programmal, az új támogatás nagyobb hangsúlyt fektet az energetikai hatékonyságra és a szélesebb körű felhasználásra, valamint jelentősebb összegű beruházást és szigorúbb feltételeket támaszt. Az előző programban a támogatás maximuma a beruházás felét fedezte, és nem tartalmazott energetikai megkötéseket, míg az új konstrukció célja, hogy jelentősebb energiamegtakarítást érjen el és szélesebb körben támogassa a családi házak korszerűsítését.