1. Egy optimálisra választott méretű hőszivattyú az év nagy részében részterhelésen, kisebb átlagos zaj mellett üzemel. Az alulméretezett levegő-víz hőszivattyúk folyamatosan nagyobb zajt termelnek, míg a túlméretezett készülékek folyamatos ki-be kapcsolási üzeme okoz többlet zajhatást.
  2. Alacsonyabb vízhőfok igények esetén alacsonyabb lesz az átlag zajhatás is, a használati melegvízkészítési- és a téli leolvasztási ciklusok rövidebb időre fokozhatják a zajt.
  3. A különböző hőszivattyúk hangteljesítményszintjeit azonos működési feltételek mellett, azonos szabvány alapján mérve kell összevetni. Figyelni kell, hogy milyen távolságra vannak megadva például a hangnyomásszint értékek. A távolság növekedésével a zajszint jelentősen csökken.
  4. Levegő-víz hőszivattyú esetén a kültéri egység elhelyezésénél figyelni kell a nyílászáróktól, határoló szerkezetektől, telekhatártól való megfelelő távolságra is. Például a körbe vevő falfelületek visszaverik és fokozzák a zajhatást.
  5. Gondoskodni kell a megfelelő rezgés leválasztásról a készülék, a csővezeték, a tartószerkezet és az épület között. Nagyobb berendezést célszerű az épülettől független saját lábazatra elhelyezni.
  6. A hőszivattyú megfelelő felszereltséggel alacsonyabb zajszintű üzemmódban is üzemeltethető, beállított időszakban. További csökkentés érhető el kültéri hangelnyelő burkolat elhelyezésével.