A 21. század egyik legnagyobb kihívása az energiaátmenet és a fenntarthatóság kérdése. Az emberiség számára elengedhetetlen, hogy alternatív energiaforrások felé forduljon, csökkentve ezzel a fosszilis tüzelőanyagok használatát és az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ebben a kontextusban a hidrogén, mint tiszta energiaforrás, kiemelkedő lehetőséget kínál az energiaátmenet folyamatában, amelynek célja a fenntartható és karbonsemleges társadalom megteremtése. A hidrogén egyedülálló jellemzői, mint a magas energiasűrűség, a tiszta égési folyamat és a sokrétű használhatóság, kiemelkedő lehetőségeket nyújtanak az épületgépészet és a fűtési rendszerek számára is. Ezek a tulajdonságok előtérbe helyezik a hidrogéntechnológiát, mint a hagyományos fosszilis energiahordozókkal szembeni alternatív megoldást, hozzájárulva ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentéséhez. 

A hidrogén előállításának jelenlegi módszerei között a víz elektrolízise és a gázreformálás a legelterjedtebb. A víz elektrolízise, amely során elektromos árammal bontják le a vízmolekulákat oxigénre és hidrogénre, a legtisztább módszer a hidrogén előállítására, feltéve, hogy az elektromosságot megújuló energiaforrásokból nyerik. Ez a folyamat lehetővé teszi a zöld hidrogén előállítását, amely nem jár szén-dioxid vagy más káros kibocsátásokkal, így jelentős előnyökkel bír a környezeti fenntarthatóság szempontjából. A zöld hidrogén előállítása és felhasználása kulcsfontosságú lépés az energiaellátási láncok dekarbonizációjának előmozdításában, különösen az épületgépészetben, ahol a fűtési rendszerek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A gázreformálás, egy másik gyakori módszer a hidrogén előállítására, földgáz reakcióba léptetésén alapul gőzzel magas hőmérsékleten, amelynek eredményeképpen hidrogén és szén-dioxid keletkezik. A kék hidrogén előállításakor a keletkező szén-dioxidot elkapják és tárolják, csökkentve ezzel a folyamat káros környezeti hatását. Habár ez a módszer gazdaságosan teszi lehetővé nagy mennyiségben a hidrogén előállítását, a szén-dioxid kezelésével járó kihívások miatt nem tekinthető teljes mértékben karbonsemlegesnek, ellentétben a zöld hidrogénnel, mely előállításának környezeti előnyei vitathatatlanok. A zöld hidrogén elősegítheti az energiaellátás biztonságának növelését és az energiaimporttól való függőség csökkentését, előmozdítva ezzel a helyi energiaforrások felhasználását és támogatva a megújuló energiaforrások integrációját.  

A hidrogén felhasználása a közlekedés területén már jelen van és dinamikusan fejlődik, ígéretes alternatívát kínálva a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokkal működő járművekkel szemben. A hidrogén energiahatékonysága és rendszerkompatibilitása kulcsfontosságú szempontok, amikor az új és fenntartható energiahordozók bevezetéséről van szó. Hidrogén üzemanyagcellás járművek, mint például autók, buszok, vonatok, sőt akár hajók is, már megjelentek a magyar piacon is. A technológia lehetővé teszi, hogy a hidrogén magas energiasűrűségét közvetlenül elektromossággá alakítsák át. Ez az átalakítás lényegesen hatékonyabb lehet, mint a hagyományos égési folyamatok, így a hidrogénalapú rendszerek versenyképes alternatívát kínálhatnak a jelenlegi energiaellátási megoldásokkal szemben, demonstrálva a hidrogén potenciálját, mint tiszta energiaforrást. 

A hidrogén vezetékezése, szállítása és tárolása azonban speciális kihívásokkal jár, mivel nagy mennyiségben és magas nyomáson vagy alacsony hőmérsékleten kell tárolni ahhoz, hogy gazdaságos legyen a használata. A hidrogén szállítására jelenleg több módszer is létezik, beleértve a nagynyomású tartályokban történő szállítást, a cseppfolyósítást és a hidrogéntartalmú vegyületek használatát. A tárolásra vonatkozóan is számos megoldás létezik, mint például a fém-hidrid rendszerek, amelyek lehetővé teszik a hidrogén biztonságos és hatékony tárolását. A hidrogénalapú technológiák biztonsági előírásai és a robbanásveszély kezelése alapvető fontosságúak. A hidrogén gyúlékony gáz, amely bizonyos koncentrációban és körülmények között robbanásveszélyes lehet. Ennek megfelelően, a hidrogén használatához szigorú biztonsági előírásokat kell betartani, beleértve a megfelelő tárolóedényeket, a szivárgásérzékelőket, valamint a megfelelő szellőztetést és a gyújtó forrásoktól való elszigetelést. 

Azonban minden nehézség ellenére, a hidrogénalapú fűtési rendszerek bevezetése új lehetőséget nyit meg az épületgépészet területén, lehetővé téve a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedést és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Ezek a rendszerek különböző formákban valósíthatók meg, például hidrogén kazánok, hőszivattyúk vagy távfűtési rendszerek formájában. A hidrogén felhasználásával működő fűtési megoldások jelentős előnyöket kínálnak a környezetvédelem és az energiahatékonyság területén, bár számos technikai és gazdasági kihívás még megoldásra vár. A hidrogén integrálása az épületgépészetbe nemcsak a karbonsemlegesség felé tett lépés, hanem egy olyan innovatív megoldás is, amely képes megváltoztatni az energiahasználat jövőbeli paradigmáját. 

A hidrogén és a hagyományos kazánok közötti legfontosabb technológiai különbség az égéstér kialakításában és az égési tulajdonságokban mutatkozik meg. A hidrogén égésekor csupán vízgőz keletkezik, míg a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok égésekor szén-dioxid és egyéb károsanyag-kibocsátás is előfordul. Ez a tulajdonság teszi a hidrogént különösen vonzóvá a környezettudatos energiafelhasználás szempontjából. Azonban a hidrogén magasabb égési hőmérséklete és gyorsabb égési sebessége miatt a kazánok tervezésénél és kialakításánál figyelembe kell venni ezeket a tényezőket, hogy biztosítani lehessen a rendszer hatékonyságát és biztonságát.  

A jelenleg is elérhető megoldások esetén, a 20%-os hidrogén bekeverés a gázellátó rendszerekben egy átmeneti megoldást jelent és utat nyit a teljes mértékben hidrogénalapú rendszerek felé. Ez a megközelítés lehetővé teszi a meglévő földgáz infrastruktúra kihasználását, miközben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és elősegíti a hidrogén technológia széles körű elfogadását. A 20%-os bekeverési arány technikailag biztonságosnak és gazdaságilag már életképesnek is bizonyult. A mai kondenzációs gázkészülékek jelentős része képes a 20%-os hidrogén bekeverésű földgáz eltüzelésére. Ezen készülékek nem igényelnek különös telepítési eljárásokat a tisztán földgáz üzeműekhez képest. Idén már előreláthatólag elérhetőek lesznek olyan kazánok, amelyek akár két óra leforgása alatt átalakíthatóak tisztán hidrogén üzeműre. 

Ezen a téren számos izgalmas projekt zajlik Európa-szerte, amelyek célja a hidrogén, mint tiszta energiaforrás széleskörű alkalmazásának előmozdítása. Ezek a projektek különböző célokat tűznek ki, többek között a hidrogén előállításának, tárolásának, szállításának és felhasználásának innovatív megoldásait kutatják.  

Hollandia: Groningen Hidrogénprojekt 

Hollandiában, Groningenben egy ambiciózus projekt keretében a meglévő földgáz infrastruktúrát alakítják át, hogy képes legyen zöld hidrogén szállítására és tárolására. A projekt célja, hogy demonstrálja a hidrogén gazdaságban való szerepét, különösen az energia tárolása és a nehézipar dekarbonizációjának támogatása terén. A Groningen projekt Hollandia azon törekvéseit támogatja, hogy vezető szerepet töltsön be a hidrogéntechnológia alkalmazásában Európában. 

Hollandia: Appingedam hidrogénprojekt 

Appingedam városában, Hollandiában megvalósuló projekt az ország egyik legambiciózusabb hidrogén kezdeményezése. A projekt célja, hogy létrehozzon egy zöld hidrogénalapú ökoszisztémát, amely az ipari, közlekedési és lakossági szükségleteket is kielégíti, elősegítve ezzel a régió karbonsemlegességének elérését. A projekt fő célja, hogy demonstrálja a zöld hidrogén széleskörű ipari és lakossági alkalmazásának lehetőségeit egy integrált rendszeren keresztül. A projekt magában foglalja a megújuló energiaforrásokból – mint a szél- és napenergia – előállított hidrogén gyártását, tárolását és szállítását, így biztosítva egy fenntartható és zéró kibocsátású energiaellátási láncot. A projekt jelenleg a fejlesztési és tesztelési szakaszban van, azzal a céllal, hogy a közeljövőben valós körülmények között is megkezdődhessen a hidrogénalapú rendszerek alkalmazása. A projekt sikere nemcsak Hollandiában, hanem nemzetközi szinten is úttörő lehet, példát mutatva arra, hogy a hidrogén hogyan integrálható a jövő fenntartható energiarendszereibe. 

Hollandia: Uithoorn hidrogénprojekt 

Uithoorn városában 14 üres házat alakítottak át, hogy tesztelhessék a zéró kibocsátású hidrogén tüzelőanyagon működő háztartási fűtési rendszereket. Az eredeti földgázhálózatot módosították, hogy hidrogént szállíthasson a világ első 100%-ban hidrogén kazánján keresztül. Ez a pilotprojekt fontos tapasztalatokkal szolgál a meglévő gázinfrastruktúra átalakításához és a hidrogénalapú otthoni fűtés teszteléséhez, anélkül, hogy zavarná a helyi lakosokat vagy a környezetet.  

Németország: H2ME (Hydrogen Mobility Europe) 

Az H2ME projekt célja a hidrogénalapú mobilitás előmozdítása Európában a hidrogén üzemanyagcellás járművek számának növelésével és a hozzájuk szükséges töltőállomás-hálózat kiépítésével. A projekt keretében több mint 1400 üzemanyagcellás járművet helyeztek üzembe, és több mint 20 új hidrogén töltőállomást építettek ki. Az H2ME a hidrogén mobilitásának kereskedelmi életképességét demonstrálja Európában, és fontos lépést jelent a zéró kibocsátású közlekedés felé. 

Olaszország: Puglia Region Hidrogénprojekt 

Olaszországban, a Puglia régióban egy különleges projekt keretében a megújuló energiaforrásokat használják fel zöld hidrogén előállítására. A projekt célja a helyi megújuló energiaforrások, mint például a szél- és napenergia maximális kihasználása a hidrogén előállításához, ami aztán energiatárolásra és tiszta üzemanyagként való felhasználásra kerül. Ez a kezdeményezés kiváló példa arra, hogyan lehet integrálni a hidrogéntechnológiát a meglévő energiaellátási rendszerekbe, csökkentve ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

Egyesült Királyság: HyNet North West 

A HyNet North West projekt célja, hogy létrehozzon egy integrált hidrogén- és szén-dioxid-kezelési hálózatot Északnyugat-Angliában. A projekt magában foglalja a zöld hidrogén előállítását, amelyet ipari folyamatokban és közlekedésben, valamint lakossági fűtésben is fel lehet használni. A HyNet jelentős mértékben hozzájárulhat az Egyesült Királyság karbonsemlegességi céljainak eléréséhez, és modellt szolgáltathat más régiók számára is. Az FGSZ (Földgázszállító Zrt.) és a Miskolci Egyetem közösen egy két fázisból álló projektet indított el. Ennek célja egy pilot keretében olyan rendszerelemek építése, vizsgálata és tesztelése, amelyek lehetővé teszik a maximum tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítását.  

A fentiprojektek modellt szolgáltathatnak a zöld hidrogén potenciáljának jövőbeni kiaknázására. Minden projekt egyedi kihívásokkal és lehetőségekkel rendelkezik, de közös céljuk a hidrogén, mint tiszta, fenntartható energiaforrás felhasználásának előmozdítása. A hidrogéntechnológia előnyei és az ezzel járó kihívások, valamint a szakmai képzések növekvő jelentősége rávilágítanak a hidrogén alapú fűtési megoldások hatalmas potenciáljára a karbonsemlegesség felé vezető energetikai átmenetben. A technológia fejlődésével és a társadalmi elfogadottság bővülésével a hidrogén egyre inkább meghatározó szerepet tölt be a jövő fűtéstechnikájának alakításában, elősegítve ezzel egy fenntartható és karbonsemleges jövő megvalósulását. Ez a fejlődés nemcsak új lehetőségeket nyit meg a fűtési rendszerek terén, hanem előremutató lépést jelent az energetikai átállás és a környezettudatos innovációk útján, megvilágítva az utunkat egy tisztább, zöldebb jövő felé. 

Szerző: Pethő Gábor
A teljes cikk a VGF oldalán megtalálható: https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2024/aprilis/7671-hidrogen-a-jovo-futestechnikaja